Petak, 29. ožujka 2024.

VIKEND PROGNOZA Gdje je nestala zima?

Proteklih dana gotovo su svi mediji pisali o velikom zimskom udaru koji nam se sprema u subotu. Spominjali su se deseci centimetara snijega u nizinama, vjetar, niske temperature tijekom cijelog idućeg tjedna… No, prognoze su danas naglo ‘okrenule ploču’. Promjena vremena uistinu dolazi, ali ne baš takva.

(Prije nego što pobjesnite na portale koji su ponovno dizali paniku zbog “snježne apokalipse”, dobro je znati da je i službena prognoza Državnog hidrometeorološkog zavoda govorila to isto).

U čemu je, dakle, stvar i kamo je nestala najavljena zima? Prognostički modeli uistinu su ukazivali na lijepu snježnu epizodu ovog vikenda, sve do srijede ujutro kada su drastično i naglo promijenili smjer. No, bilo je to očito prekasno da službeni prognostičari DHMZ-a i TV kuća prilagode svoje prognoze. Zato smo još tijekom cijele srijede slušali o velikim snjegovima i polarnim hladnoćama, iako je već i meteorolozima-amaterima tada bilo jasno da je to u najmanju ruku vrlo upitno.

Kakvo nas onda vrijeme čeka u petak i za vikend? Idemo redom.

Petak će biti većinom oblačan, a ispočetka će još uvijek puhati jugozapadni vjetar i bit će razmjerno toplo, do nekih 7-8, možda i više stupnjeva. Sredinom dana i poslijepodne očekujemo dolazak fronte uz kišu i sjeverni vjetar te pad temperature. Ovdje kod nas na sjeveru vjerojatno neće biti puno oborina, ali to je teško predvidjeti – svakako ponesite kišobrane. Temperatura će prema večeri padati, tijekom noći na subotu vjerojatno i ispod nule. Samo u slučaju da tada još bude oborina možemo govoriti o nekakvom snijegu, ali to je malo vjerojatno.

Subota će biti promjenjivo oblačna uz moguća sunčana razdoblja te suha. Puhat će većinom slab jugozapadni vjetar i bit će hladno: ujutro oko –1 uz mraz, poslijepodne oko 5 do 6 stupnjeva.

Nedjelja bi nam mogla donijeti malo snijega i to tijekom noćnih i jutarnjih sati. Eventualno nešto pljuskova snijega može biti i poslijepodne, ali vrlo lokalno i u malim količinama. Čini se da će biti dosta sunca ili će se u krajnju ruku izmjenjivati oblačna i sunčana razdoblja. Puhat će slab do umjeren sjeverni vjetar, a temperature će biti slične subotnjima: ujutro oko nule ili u blagom minusu, poslijepodne oko 5 stupnjeva.

Što se tiče izgleda vremena za idući tjedan, prvi dani trebali bi biti razmjerno stabilni i hladni: ujutro i navečer u laganom minusu, danju u laganom plusu. No, sredinom tjedna prognostički modeli naslućuju novo zatopljenje; o tome ćemo više znati idućih dana.

I za kraj jedan savjet. Kad god vidite negdje na nekom portalu ili bilo gdje u medijima da se netko poziva na sedmodnevnu prognozu DHMZ-a, ignorirajte to. Od nje zaista nema neke koristi.

zatvori