Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO Podravski ratni veterani družili se sa slovenskim kolegama i pobijedili u gađanju zračnom puškom

Članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske – Podružnice Koprivničko-križevačke županije prošle subote gostovali su kod svojih slovenskih prijatelja, veterana Vojne za Sloveniju iz Ormoža. Ujedno su nastupili i na 9. memorijalnom natjecanju u spomen na Antona Meška u gađanju zračnom puškom koje su domaćini organizirali u obližnjem Sv. Tomažu.

U gađanju su se natjecali Miroslav Blažek – Kina, Željko Ivačić i Zvonimir Dangubić, a pratili su ih Zvonimir Prepelić, Stjepan Kašić, Damir Vuković i Zvonko Vuk. Uz tročlane veteranske ekipe, u natjecanju su sudjelovale i ekipe slovenske vojske i policije, sveukupno devet tročlanih ekipa.

Tijekom natjecanja izaslanstvo Ogranka Koprivnica s domaćinima je na obližnjem groblju paljenjem svijeća odalo počast pokojnom veteranu, istaknutom sudioniku Vojne za Sloveniju i veteranu ormoškog kraja Antonu Mešku.

Veteranska ekipa UDVDR ogranka Koprivnica osvojila je prvo mjesto ekipno s otpucanim 501 krugom, a najbolji pojedinačni rezultat ostvario je Željko Ivačić – treće mjesto sa 173 kruga.

Nakon završetka natjecanja, podravski veterani zajedno sa slovenskim kolegama razgledali su krajolik Jeruzalema i jeruzalemsko-ormoških vinograda. Potom su posjetili i dva najveća privatna muzeja militarije s eksponatima iz razdoblja Prvog i Drugog svjetskog rata te Jugoslavije, sve do Vojne za Sloveniju i Domovinskog rata. Ove iznimne zbirke sadrže tisuće predmeta – od trofejnog oružja, odora svih vojski, odličja, vojne opreme do pisanih i fotografskih zapisa – u vlasništvu slovenskih veterana, vrhunskih i međunarodno priznatih kolekcionara militarije D. Kokota i braće Puklavec.

Na kraju, koprivnički veterani pozvali su slovenske na uzvratno druženje u Koprivnici.

zatvori