Četvrtak, 18. travnja 2024.
Home Aktualno TJEDNA PROGNOZA Zime nema u siječnju, ali veljača bi mogla skrivati nešto u rukavu

TJEDNA PROGNOZA Zime nema u siječnju, ali veljača bi mogla skrivati nešto u rukavu

0
TJEDNA PROGNOZA Zime nema u siječnju, ali veljača bi mogla skrivati nešto u rukavu
Snimio Marko Posavec.
Ilustracija. Snimio Marko Posavec.
Barem do kraja siječnja neće biti nikakve prave zime. Tako glase najnovije prognoze vremena za ovaj tjedan i prvi dio sljedećega. Ne samo da neće biti hladno već naprotiv, temperature bi uz već zamornu južinu trebale dosta i porasti. U nastavku vam donosimo kakve vremenske prilike možemo očekivati tijekom ovog tjedna i do kraja mjeseca.

Prema trenutno dostupnim prognostičkim materijalima možemo zaključiti da je pred nama uglavnom suho i razmjerno toplo razdoblje.

Do kraja ponedjeljka bit će većinom oblačno uz možda još pokoju zraku sunca tu i tamo. Puhat će slab jugozapadni i južni vjetar, a temperatura će se kretati oko 3 do 5 stupnjeva, navečer hladnije.

U noći na utorak te tijekom dana mjestimice je moguće malo slabih oborina na granici snijega i kiše pri čemu su u noći i ujutro veće šanse za snijeg, a danju za kišu. No, bit će to samo simbolične količine. Bit će pretežno oblačno i puhat će većinom slab vjetar sjevernih smjerova. Ujutro ćemo mjeriti oko 0 ili -1, poslijepodne oko 5 do 7 stupnjeva.

srijedu će, uz djelomično sunčano vrijeme, zapuhati lagana južina pa će i temperature malo porasti: ujutro u laganom minusu, poslijepodne do 7 ili više stupnjeva.

Južina će dodatno ojačati u četvrtak i petak pa će, usprkos više oblaka, temperature još rasti, do 10 pa i više stupnjeva, uz umjeren jugozapadni vjetar. Šanse za neku dugotrajniju maglu ili nisku naoblaku s kojima bismo zadržali dojam zime zasad baš i nisu neke.

Čini se da bi nas razmjerno lijepo vrijeme moglo pratiti i za vikend. Subota bi trebala biti dosta sunčana uz desetak ili više stupnjeva, nedjelja malo hladnija uz sjeverno strujanje.

Aktualni trendovi prognostičkih modela ukazuju na to da ćemo posljednje dane siječnja također ispratiti uz južinu i iznadprosječne temperature zraka. Situacija se malo komplicira upravo na prijelazu iz siječnja u veljaču, što je naravno još predaleko za bilo kakvu ozbiljniju prognozu, ali nazire se mogućnost nekog jačeg zahlađenja. Hoće li nam zima prirediti nekakav udar u “prevrtljivom mjesecu”? Ostaje nam vidjeti.

zatvori