Četvrtak, 28. ožujka 2024.

TERAPIJSKO JAHANJE Lista čekanja sve je dulja, udruzi Osmijeh treba još jedan konj

Iza Udruge za terapijsko jahanje Osmijeh još je jedna uspješna godina. Kako su nas izvijestili, usprkos svim teškoćama s kojima se bore, njihov projekt ‘Terapijskim jahanjem do osmijeha djece’ ponovno je pokazao pozitivne rezultate.

U projektu je prošle godine sudjelovalo 21 dijete s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom te 13 volontera. Financiran je od humanitarnih akcija, donacija građana i pravnih osoba te odobrenim sredstvima putem natječaja za udruge od Grada Koprivnice, a nezaobilazna podrška projektu i Osmijehu je i Udruga volontera Podravke – PULS koja je kupila konja za terapijsko jahanje i kao partnerska udruga sudjelovala u provedbi projekta u 2017. godini.

– S obzirom na to da Luka odbija bilo kakav oblik terapije, terapijsko jahanje mu je odlično, jako je sretan i zadovoljan te samim time puno bolje surađuje. Kratak je rok njegovog jahanja, ali ima pomaka jer je krenuo samostalno jahati. S obzirom na dijagnozu, svjesni smo da treba puno više vremena proći za dodatne pomake, stoga se veselimo daljnjoj suradnji – rekla je o terapiji polaznikova majka Jelena.

Zbog velike potražnje za ovim vidom terapija i liste čekanja koja je otvorena na samom početku projekta, na kojoj se trenutno nalazi devetero potencijalnih korisnika, Udruga u budućnosti planira kupnju još jednog konja terapeuta, a čime bi se uključilo novih dvadesetero djece s teškoćama i osoba s invaliditetom.

– S obzirom na to da je Osmijeh mlada udruga i da nemamo sigurna godišnja sredstva za pokrivanje troškova za našeg trenutnog konja terapeuta ne usuđujemo se prihvatiti u koštac s velikom potrebom, ali i izazovom te krenuti u nabavku još jednog konja terapeuta. Nažalost, u nabavku novog konja Udruga ne može krenuti sve dok se ne osiguraju godišnji troškovi za trenutnog konja terapeuta, stoga će se i lista čekanja još neko vrijeme nastaviti ažurirati s povećanjem broja korisnika kojima je ova vrsta terapije prijeko potrebna i često preporučena upravo od strane liječnika – poručuju iz Osmijeha.

zatvori