Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Strojovođa osuđen na dvije godine zatvora zbog nesreće u kojoj su poginule dvije osobe

Bivši strojovođa HŽ Putničkog prijevoza, Tomislav Kučko (42) iz Gradeca pokraj Križevaca, na Županijskom sudu u Bjelovaru nepravomoćno je osuđen na dvije godine zatvora zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj su dvije osobe smrtno stradale, tri su teško, a dvije lakše ozlijeđene.

Nesreća se dogodila 28. prosinca 2015. godine oko 13:20. Kučko je upravljao putničkim vlakom iz smjera Bjelovara prema Križevcima. Dolaskom do željezničko-cestovnog prijelaza u Malim Sredicama nije smanjio brzinu na 10 km/h, kako je trebao jer je znao da je uređaj za osiguravanje prijelaza neispravan. Brzinom od 61 km/h udario je u taksi vozilo kojim je upravljao Dražen Dolenec i koji je preminuo na mjestu nesreće. Putnica u vozilu, Nevenka Župić, podlegla je zadobivenim ozljedama.

Tijekom suđenja Kučko je priznao djela koja mu se stavljaju na teret, ali je tvrdio kako je riječ o nehaju, a ne izravnoj namjeri. Sutkinja Sandra Galjar nije to prihvatila jer je Kučko, kao iskusan strojovođa, morao poštivati proceduru: trebao je zaustaviti vlak i potom preko prijelaza prijeći maksimalnom brzinom od 10 km/h. Kučko je prošao bez zaustavljanja, a kako stoji u obrazloženju presude, prethodno je dobio usmeni i pisani nalog prometnika, a dao je i zvučne signale prije prelaska, što znači da je bio svjestan mogućnosti nesreće.

Sud je stoga odbio tezu obrane da se radilo o nehaju i utvrdio neizravnu namjeru. Premda su za djela koja mu se stavljaju na teret propisana minimalno trogodišnja zatvorska kazna, sud je uzeo u obzir da je Kučko prethodno neosuđivan i da je otac četvero malodobne djece.

 

zatvori