Četvrtak, 25. travnja 2024.

EKSKLUZIVNO NA DRAVI Piškornica je bila glavna tema sastanka u Ministarstvu zaštite okoliša

Trenutno stanje projekta Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica bilo je tema sastanka održanog jučer u sjedištu Ministarstva zaštite okoliša.

Ministar Tomislav Ćorić okupio je svoje suradnike te predstavnike tvrtke Piškornica i njenih suvlasnika. Među sudionicima sastanka bili su i župani četiriju sjeverozapadnih županija i novi direktor Piškornice Mladen Ružman, ekskluzivno je u programu Radio Drave rekao jedan od sudionika sastanka, koprivničko-križevački župan Darko Koren:

— Projekt je sigurno u međuvremenu opterećen mnogim problemima: osim onih koji su iza nas, a svjedočili smo im krajem prošle godine, postoje određeni problemi koji se stalno pojavljuju. Na neki smo način zaključili da se projekt u ovom trenutku mora preispitati. Ja smatram da ne u velikoj mjeri.

Darko Koren. Snimio Marko Posavec.

Župan Koren ponovio je svoju želju da se projekt realizira jer bi od 500 milijuna kuna vrijedne investicije svi u ovom kraju imali koristi. Najvećim benefitom smatra ipak uspostavu sustava adekvatnog zbrinjavanja otpada:

— Dakle, da se uklone sve one, ponekad i zlonamjerne špekulacije vezane uz štetne utjecaje. Kad bi se taj projekt realizirao u onoj formi kako je i zamišljen, onda to apsolutno ne postoji. Ja jednostavno želim da se to tako dogodi. Od samog početka govorim da sam ja prvi na liniji obrane svih interesa ovog prostora Podravine i cijele županije, i ekonomskih, ali prije svega ekoloških.

Od sudionika jučerašnjeg sastanka neslužbeno doznajemo da će biti formirana stručna radna skupina sa zadatkom da ispita u kojoj je fazi projekt Regionalnog centra doista. Za očekivati je da će do kraja prve polovice ove godine biti objavljen poziv da se projekt, koji još uvijek ima status strateškog nacionalnog projekta, aplicira za financijsku potporu Europske unije.

zatvori