Petak, 26. travnja 2024.

PROMOCIJA STRUKOVNIH ŠKOLA Ovo su zanimanja s kojima učenici imaju zajamčen posao

U Koprivničko-križevačkoj županiji nastavlja se s kampanjom predstavljanja strukovnih trogodišnjih zanimanja.

Tako će u Đurđevcu, Križevcima i idućeg tjedna u Koprivnici okupiti ravnatelje strukovnih škola, gospodarstvenike i obrtnike kako bi stvorili uvjete za prilagodbu školskih programa i školovanju učenika za strukovna zanimanja koja trebaju ovdašnjem gospodarstvu. Dožupan Ratimir Ljubić je uvjeren da ovdašnje strukovne škole mogu vrlo brzo zadovoljiti potrebe gospodarstva:

— Naše škole imaju jako puno verifikacija za strukovna zanimanja. Normalno da se ništa ne događa preko noći. Nema čarobnog štapića kojim ćemo preko noći promijeniti upisnu politiku. No, pokušat ćemo korak po korak slušati potrebe gospodarstva i upisnom politikom škola zadovoljiti potrebe ovdašnjeg gospodarstva.

Na upit kojih struka najviše nedostaje na tržištu rada u našoj županiji, dožupan Ljubić je spremno odgovorio:

— U našoj županiji nedostaju građevinske i sve struke koje su vezane uz građevinu – instalateri – vodoinstalateri, plinoinstalateri, instalateri grijanja, elektroinstalateri, zidari, tesari… Ali i sva druga trogodišnja zanimanja. Tako da svi učenici koji upišu jedno od trogodišnjih zanimanja imaju garantiran posao u našoj županiji.

Dožupan Ljubić kaže i da je sljedeći korak potaći sve zainteresirane na stipendiranje učenika. Osim toga, važno je i roditelje uvjeriti da je dobro da njihova djeca upišu trogodišnje škole koje će ih obučiti za strukovna zanimanja i s kojima će na tržištu rada, kaže, odmah naći posao.

Raspored radnih sastanaka

Đurđevac – 24. siječnja u 13 sati, Gradska knjižnica Đurđevac
Križevci – 26. siječnja u 10 sati, dvorana Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci
Koprivnica – 30. siječnja u 10 sati, HGK – Županijska komora Koprivnica

zatvori