Četvrtak, 25. travnja 2024.

POLA STOLJEĆA GALERIJE U HLEBINAMA Otkrivamo kako će Muzej obilježiti ovaj velik jubilej

Koprivničko-križevačka županija nastavit će sufinancirati djelatnost i programe Muzeja grada Koprivnice, poglavito one koji se odnose na Galeriju naivne umjetnosti u Hlebinama.

Riječ je o nastavku sada već pet godina dugog programa kojim Županija s 200.000 kuna godišnje sufinancira programsku i redovnu djelatnost hlebinske galerije. A da su zadovoljni količinom i osobito kvalitetom organiziranih programa, rekao je tijekom radnog sastanka održanog u Županijskoj upravi dožupan Ratimir Ljubić, izrazivši uvjerenje da će tako biti i u budućnosti:

— Očekujemo daljnji nastavak takvog dobrog i kvalitetnog rada. Isto tako, Galerija može očekivati pomoć Županije oko dodatnih programa. Upravo razgovaramo o javljanju na neke projekte za energetsku učinkovitost, ali i za moguću dogradnju Galerije. Kroz neke EU projekte mogu očekivati pomoć Županije, ali i Razvojne agencije PORA-e koja može pomoći pisati projekte. Tako možemo pomoći Galeriji da ostane kvalitetna i dobra kao što je trenutno.

Izvor: kckzz.hr

Vrijedi podsjetiti da je upravo hlebinska galerija okosnica programa revitalizacije naivne umjetnosti, ali i planova razvoja kulturnog turizma u našoj županiji. Stoga će obilježavanje pedesete obljetnice Galerije Hlebine biti središnje ovogodišnje događanje, najavio je ravnatelj koprivničkog Muzeja Robert Čimin:

— 12. svibnja predviđena je izložba iz privatne zbirke Gorana Generalića s najeminentnijim djelima njegova oca i djeda, Josipa i Ivana. Mi smo već prije otprilike dva mjeseca poslali poziv ministrici kulture da prisustvuje tom svečanom otvorenju. Treba reći da ćemo, pored same izložbe, tog popodneva imati i jedan znanstveni skup gdje ćemo dati pregled i današnje stanje Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama.

Robert Čimin. Snimio Marko Posavec.

Svaki umjetnički pravac ima svoj maksimum i stagnaciju, upozorio je ravnatelj koprivničkog muzeja, pojasnivši da se to dogodilo svim umjetničkim pravcima u Europi, pa i našoj hlebinskoj naivnoj umjetnosti. Stoga, kaže:

— Ono što danas pokušavamo jest zadržati barem nekakvu izložbenu vrijednost naivne umjetnosti. Znamo i sami da je od najvećih velikana proizašlih iz Hlebinske škole živ samo Mijo Kovačić. Njegovu izložbu crteža i grafika također ćemo izložiti ove godine, potkraj srpnja.

Čimin je podsjetio da, osim izložbene, muzealci kreiraju i njeguju i pedagoško-edukativne aktivnosti, a organiziraju i koncerte i razne radionice. Neki od njih su trodnevni kamp za djecu KUL Hlebine koji uči djecu tradicijskoj kulturi i naivnoj umjetnosti, potom etno-festival – spoj glazbe i etno filma, a od ove godine, negdje u ožujku, starta i HINT. Riječ je o rezidencijalnom boravku suvremenog umjetnika u Hlebinama koji će od lokalnih slikara naučiti slikati na staklu i krajem godine održati izložbu tako nastalih radova. Ove će godine to biti akademski slikar Stipan Tadić.

Čimin je podsjetio i na to da je, uz bibliobus, hlebinska galerija jedina institucija koju Županija i Grad Koprivnica sufinanciraju u omjeru 70:30. Tako se, pojašnjava Čimin, financiraju plaće za dvoje zaposlenika i troškovi programske djelatnosti, dakle samih izložbi.

zatvori