Četvrtak, 28. ožujka 2024.

‘PLAVI KRVAVI SUPERMJESEC’ Pun Mjesec u srijedu bit će malo poseban

Siječanj ćemo završiti s punim Mjesecom koji će biti malo drugačiji od uobičajenih. 

Ukoliko u srijedu navečer bude vedro, teško ćemo moći ignorirati predivan pun Mjesec koji će nam krasiti noćno nebo. Bit će to uštap koji će se malo razlikovati od uobičajenih, kao što u medijima već neko vrijeme možemo čitati. Najavljuju nam ‘plavi krvavi Supermjesec’ i to zapravo nije novinarska izmišljotina: uštap u srijedu stvarno će biti poseban.

Ovaj poseban uštap možete i sami promotriti izbliza teleskopom. Astronomsko društvo Koprivnica organizirat će javno promatranje u srijedu 31.1. navečer, na Zrinskom trgu s početkom u 18 sati.

Što je to Supermjesec već manje-više znamo. Riječ je o pojmu koji je u popularnu kulturu uveo jedan astrolog, ne astronom, radeći na nekakvoj teoriji da Mjesec može uzrokovati probleme na Zemlji kada joj je bliže nego inače. Mjesečeva putanja, naime, nije sasvim kružna već je, kao i gotovo sve druge u Sunčevu sustavu, eliptična – to znači da nam je naš prirodni satelit nekada bliže, a nekada dalje. Najbližu točku zovemo perigej, a najdalju apogej. Točno je da su, recimo, plime nešto više kada nam je Mjesec bliže nego inače, ali tu govorimo o svega nekoliko centimetara. I sasvim je svejedno je li Mjesec pritom pun ili u četvrti ili mlađak.

>> FOTO Zažaren je zišel, krvav i crlen…

Supermjesec je, dakle, nadimak za pun Mjesec koji se eto slučajno našao u perigeju ili vrlo blizu njega. Jedan smo takav već imali ove godine i to 2. siječnja.

Upravo je s tim povezan i ovaj drugi pridjev, “plavi”. Što je to plavi Mjesec? Pojednostavljena, danas općeprihvaćena definicija kaže da je to drugi pun Mjesec u jednom kalendarskom mjesecu; jedan mjesec obično ima samo jedan uštap, ali eto, ponekad su dva. Izvorna definicija bila je nešto složenija i odnosila se na “treći pun Mjesec u godišnjem dobu koje ih ima četiri”. Pritom je važno istaknuti da Mjesec neće doslovno biti plav. Ponekad čak i može poprimiti takvu boju, ali samo u iznimnim atmosferskim uvjetima – kada je nebo puno prašine ili dima, poslije velikih požara, vulkanskih erupcija i slično. U engleskom jeziku postoji i fraza koja se odnosi na rijetke pojave: once in a blue moon.

I naposljetku, “krvavi Mjesec” znači da će te noći biti pomrčina Mjeseca. Za razliku od pomrčine Sunca, kada Mjesec prekrije Sunce i ostavi nam crni disk na nebu, pomračeni Mjesec nije sasvim crn već crven. Naime, kada mu Zemlja zakloni Sunce, nešto Sunčeve svjetlosti ipak se prelije preko Zemljinih rubova, kroz našu atmosferu. Ta svjetlost do Mjeseca dolazi u crvenoj boji; kao da se svi zalasci Sunca na svijetu dogode u isto vrijeme, što je donekle i točno. Ova se konkretna pomrčina u srijedu neće vidjeti iz naših krajeva – za to ćemo morati pričekati 27. srpnja.

I to je to. U srijedu navečer, bude li nebo vedro, uživajte u mjesečinom obasjanoj noći. Mjesec će izaći na istoku malo iza 17 sati i sjat će nam visoko na nebeskom svodu sve do jutra.

zatvori