Četvrtak, 25. travnja 2024.

Pal: Prijedlozi o preseljenju Sveučilišta Sjever u Varaždin su čisto politiziranje, zanima me jedino što misli osnivač

‘Zanima me jedino što misli osnivač, a to je Republika Hrvatska!’ Rekao je to predsjednik koprivničkog Gradskog vijeća Ivan Pal, odgovorivši na pitanje Drave.info što misli o objavi svog kolege, predsjednika Gradskog vijeća Varaždina, HDZ-ovog Damira Habijana koji je na svom Facebook profilu napisao da ‘nema ništa protiv imena Sveučilišta Sjever, ali sjedište mora biti (i bit će) u Varaždinu’.

Pal je podsjetio na to da je Grad Koprivnica uložio puno novca u Sveučilište Sjever i logično mu je da funkcionira upravo ovako kako je organizirano: sa centrima u Koprivnici i Varaždinu, pri čemu je sjedište u Koprivnici. To, kaže Pal, savršeno funkcionira i nema razloga da se mijenja. No, ukoliko osnivač odluči da sjedište Sveučilišta bude u Varaždinu, tada, smatra Pal, treba osnovati još jedno sveučilište sa sjedištem u Koprivnici, s programima koji bi zadovoljili potrebe ovdašnjeg gospodarstva, poput prehrambene biotehnologije i medicinskih smjerova. “Ako bi to zadovoljilo naše susjede Varaždince, mi nemamo ništa protiv da imamo svoje sveučilište”, istakao je predsjednik koprivničkog Gradskog vijeća.

>> Vlada je odbila prijedlog o preseljenju Sveučilišta Sjever u Varaždin, ali Varaždinci, čini se, ne odustaju

Osvrnuvši se ujedno na svog varaždinskog kolegu Habijana, kojega još nije imao prilike upoznati, predsjednik Pal je ocijenio da je riječ o čistom politiziranju te poručuje da koprivnička strana sigurno neće šutjeti na “puštanje probnih balona” iz Varaždina.

Pal je podsjetio i na to da Grad Koprivnica ima svog predstavnika u upravnim tijelima Sveučilišta Sjever, a to je gradonačelnik Mišel Jakšić. Uvjeren je da će on reći što, gdje i kad treba. No sigurno je, ističe Pal, da će se Koprivnica čvrsto postaviti prema osnivaču, dakle Republici Hrvatskoj, kako bi zaštitila interese građana ovog grada, koji su, ponovio je, u Sveučilište Sjever uložili neizmjerno mnogo novca.

zatvori