Petak, 19. travnja 2024.

Učenici ‘Đure Estera’ sudjelovali u komemorativnom programu na Danici u spomen na žrtve holokausta

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, učenici koprivničke Osnovne škole ‘Đuro Ester’ posjetili su spomen-područje Danica gdje su sudjelovali u prigodnom programu.

Dana 27. siječnja obilježava se Međunarodni dan sjećanja na holokaust, dan kada se prisjećamo na one koji su patili i umrli u vrijeme holokausta u Europi. U petak, 26. siječnja, učenici 8. razreda Osnovne škole “Đuro Ester” izrazili su solidarnost i sjećanje na sve nevine žrtve čija je jedina krivica bila u boji kože, crtama lica, materinjem jeziku, imenu i prezimenu ili načinu na kojem se mole bogu.

Logor Danica osnovan je 15. travnja 1941. godine, a postojao je do 1. rujna 1942. godine. Bio je to prvi logor u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH), utemeljenoj pet dana ranije. Danicu je osnovalo Ministarstvo unutrašnjih poslova NDH na dan kada su ustaše predvođene Antom Pavelićem iz Italije stigle u Zagreb.

Koprivnički Židovi podijelili su sudbinu Židova Europe. Učenici na terenskoj nastavi prisjetili su se odraslih kojima nije bilo dozvoljeno da ostare, starih kojima je uskraćen prirodni odlazak i djece koja nisu imala prilike dovršiti svoju igru. Prisjetili su se smrti 6 milijuna Židova koji su stradali u vrijeme nacističkog režima, kao i milijuna Roma, Slavena, antifašista, homoseksualaca, Jehovinih svjedoka, te ostalih rasnih, etničkih i vjerskih manjina.

Izvor: koprivnica.hr

Zbog čega je važno govoriti o ljudskim pravima na Dan sjećanja na žrtve holokausta? Zbog čega je nešto što se dogodilo prije više od 70 godina još uvijek važno? I kakve to ima veze s ljudskim pravima? Nacisti su usmrtili milijune u koncentracijskim logorima poput Auschwitza, no to se nije dogodilo preko noći. Tijekom 30-ih godina 20. stoljeća osnovna ljudska prava oduzeta su Židovskom narodu i ostalim manjinama. Jedno za drugim, nestajala su ljudska prava na rad, na obiteljski život i na prakticiranje religije. Danas je potpuno jasno kako je prvi korak u sprečavanju tiranije zaštita osnovnih ljudskih prava. Logori smrti ne mogu postojati u društvu koje se zasniva na jednakosti, pravdi i pravednosti. Zaštitom ljudskih prava štitimo manjine od progona većine. Glavna lekcija holokausta da se trebamo suprotstaviti nepravdi. Možemo čuvati sjećanje na milijune koji su poginuli boreći se za ljudska prava i pravedan svijet za sve.

U svečanom komemorativnom programu sudjelovali su učenici 8. razreda (Lea Ivančan, Mia Zagrajski, Borna Kovačić i Antonela Ivanović) koji su pročitali nekoliko pjesama i pisma nastalih u vrijeme holokausta (mentorice Sanja Antolić i Martina Andrašić). Učenik Šimun Benedikt Kopričanec sjajno je otpjevao tradicionalnu hebrejsku pjesmu Ose Shalom (mentor Mihael Kivač). S učenicima su u pratnji bile i učiteljice povijesti Jasminka Fanuko-Polančec i Mirna Kovačić, učitelj Ivan Piskač i ravnateljica Sanja Prelogović. Našim učenicima na terenskoj nastavi pridružili su se i učenici OŠ „Petar Zrinski“ iz Jalžabeta u pratnji učitelja Milivoja Dretara.

O povijesti nekadašnjeg ustaškog logora ali i o suvremenim nastojanjima da se prostor logora trajno pretvori u memorijalno područje učenicima je govorio viši kustos Koprivničkog muzeja Dražen Ernečić.

Predsjednica Židovske općine Koprivnica dr. Sanja Švarc-Janjanin održala je emotivan govor te na taj način kod mnogih učenika osvijestila nužnost borbe protiv diskriminirajućih oblika ponašanja, te ih potakla na aktivno uključivanje u prevenciju nasilja u svojoj okolini.

Izvor: koprivnica.hr
zatvori