Obrtnica iz Koprivnice u ulozi „ambasadorice naukovanja“

0
1840
Mirjana Šeb Čižmešija. Snimio Marko Posavec.
Hrvatska obrtnička komora provodi projekt „Uključite se u europska partnerstva za naukovanje“ (EP4A) u okviru programa Erasmus +KA3 Europske unije u vrijednosti većoj od 460 000 eura.

Projekt se provodi u suradnji s partnerskim organizacijama iz međunarodnog okruženja: Slovačke, Srbije, Velike Britanije i Njemačke. Cilj projekta je promovirati naukovanja kroz izgradnju partnerstava između posredničkih tijela, tvrtki, pružatelja strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, javnih institucija i socijalnih partnera u državama koje sudjeluju u projektu. Ključna ciljna skupina su obrti, mala i srednja poduzeća bez ili sa malo iskustva u naukovanju.

Iznimno važni sudionici ovog projekta su tzv. „ambasadori naukovanja“ koje je odabrala Hrvatska obrtnička komora, a među njima je i gospođa Mirjana Šeb Čižmešija iz Koprivnice, vlasnica obrta – restoran i catering „Klas“ kojeg je otvorila 1992. godine.

Poznata koprivnička obrtnica naučnike prima još od 1995. godine pa je već 30 mladih ljudi svoje znanje u struci razvijalo u okviru njenog obrta, a trenutno kod sebe ima četiri naučnika.

Na upit što ju motivira da uzima naučnike, gospođa Šeb Čižmešija odgovara: „Naučnike primam kako bi djeca kroz iskustvo, tj. kroz rad, naučila temelj gastronomije. Nastojim im pokazati kako je biti kuhar prekrasan posao, zapravo poziv te ih nastojim potaknuti da poštuju i zavole svoju struku.“

Po njenom mišljenju svaki bi majstor, stručni učitelj, trebao biti strpljiv, pozitivan, iskusan, spreman na šalu, komunikativan te svakako prilagodljiv novim generacijama i otvoren novim trendovima.

Naučnike u svom obrtu uključuje u sve radne procese kako bi prošli sve faze od pripreme do serviranja jela. Naglasak je na individualnom radu, jer to je najbolji način da se otkrije ono područje za koje učenik ima najviše interesa i koje mu najbolje „leži“, kako bi se baš u tom području dalje uspješno razvijao.

Od naučnika očekuje da budu zainteresirani za posao, za razvoj vještina i učenje kroz rad, te da izvršavaju svoje zadatke i nikada joj nije teško pohvaliti one koji iskažu volju i trud.
Poslodavcima koji još nisu uključeni u naukovanje HOK-ova „ambasadorica naukovanja“ poručuje da se uključe u provedbu naukovanja jer je važno da se buduće generacije potiče na upis obrtničkih zanimanja te da na taj način, kao majstori stručni učitelji nesebično prenose svoja znanja na buduće generacije.