Četvrtak, 25. travnja 2024.

NOVA KNJIŽNICA NA ČEKANJU ‘Prioriteti moraju postojati, ali čim se otvori prilika…’

Sudeći prema proračunu Grada Koprivnice za 2018. godinu, projekt izgradnje nove zgrade koprivničke Knjižnice ove godine neće pretjerano napredovati.

Na dio proračuna vezan uz knjižničnu i književno-nakladničku djelatnost skrenula je pozornost na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća održanoj sredinom prosinca HDZ-ova Sonja Celiščak. Koliko se Grad Koprivnica u godini pred nama planira posvetiti rješavanju problema neadekvatnog prostora Knjižnice i čitaonice “Fran Galović”, vijećnica Celiščak pitala je koprivničkog gradonačelnika Mišela Jakšića:

— Već treću godinu za redom u Planu proračuna nalazi se izrada idejnog rješenja za multimedijalnu knjižnicu, odnosno knjižnicu 21. stoljeća. 2016. planirana su sredstva u visini od 560 tisuća kuna, u 2017. sredstva u visini od milijun i sto tisuća kuna, da bi rebalansom bila smanjena na 310 tisuća kuna. U tom istom iznosu stavljena su u proračun 2018. godine. S obzirom na sve to, zanima me planira li se 2018. godine nešto po tom pitanju i poduzeti?

Sonja Celiščak. Snimio Marko Posavec.

HDZ-ovu gradsku vijećnicu zanimalo je i što je s kupnjom bibliobusa za kojeg su drugu godinu za redom planirana dva milijuna kuna.

— U materijalima koje smo dobili vezano uz rebalans proračuna za 2017. godinu navedeno je kako Ministarstvo kulture i naša Županija nisu odobrili sredstva za ovaj projekt čime je Grad ponovno lopticu prebacio za nekog drugog i sa sebe odbacio odgovornost.

Gradonačelnik Jakšić ipak smatra da su neke stvari prioritetnije:

— Nekoliko puta sam to ponovio s ove govornice. Mislim da, kad pričamo o redu veličine koji se kreće oko četiri milijuna eura, da su Podolice i vrtić ispred nove knjižnice. Možda neke stvari možemo deponirati i negdje drugdje. Naravno da je knjižnica važna za jedan društveni iskorak, puno sam puta ponovio da ćemo pratiti europske natječaje i onog trena kad se otvori ta mogućnost na njih aplicirati, daj Bože, i sagraditi novu knjižnicu, no neke stvari su sad prioritetnije od nove zgrade knjižnice.

Snimio Marko Posavec.

A što se tiče bibliobusa, Jakšić poručuje:

— Kako se ono kaže, “nit’ sam luk jeo, nit’ sam luk mirisao”. Sve što naše ustanove kažu da će ostvariti mi to moramo staviti u proračun. Stavili smo i ove godine u plan da ćemo dobiti milijun i tristo tisuća kuna od ministarstava i 700 tisuća kuna od Županije, a to se već četiri godine ne ostvaruje. Možda se dogodi ove godine, ali oko bibliobusa Grad stvarno ne sudjeluje u priči.

Podsjetimo, 2016. odlučeno je da će nova knjižnična zgrada biti u Esterovoj ulici kod župne crkve svetoga Nikole.

Ravnateljica Knjižnice Dijana Sabolović-Krajina nije nam posebno željela komentirati planove Gradske uprave vezane uz izgradnju nove zgrade. Poručila je jedino da se za sva pitanja obratimo predsjedniku Odbora za izgradnju knjižnice, gradonačelniku Koprivnice.

zatvori