Srijeda, 24. travnja 2024.

NOĆ MUZEJA Koprivnički muzealci pripremili su zanimljive izložbe i radionice

Muzej grada Koprivnice ponovno se, jedanaesti put za redom, uključio u obilježavanje Noći muzeja.

Ovogodišnja tema joj je Muzeji i sport: brže, više, jače pa će koprivnički muzealci na nekoliko lokacija ispričati priče o povijesti i razvoju sporta u Koprivnici, rukometašicama zlatnog sjaja, interpretaciji igara u likovnoj umjetnosti te kulturi sporta kroz oblike društvenog stvaralaštva.

Izložbe i radionice organizirane su u Muzeju te koprivničkoj i hlebinskoj Galeriji.
Posebno treba istaknuti izložbu u Muzeju o zlatnim uspjesima ženskog rukometa u Koprivnici koja se prigodno postavlja uz Europsko rukometno prvenstvo koje je u tijeku.

– Izložba je koncipirana kroz dvije paralelne priče o višedesetljetnoj povijesti Rukometnog kluba Podravka. Jedan dio je muzeološka koncepcija koja o klubu priča kroz same predmete, dresove, pehare i najstarijih zapisnika i fotografija. Druga je priča kustosa Dražena Ernečića i to kroz fotografije Ive Čičina-Mašanskera, poznatog novinara i fotografa koji godina prati klub – najavila je na današnjoj konferenciji za medije muzejska pedagoginja Maša Zamljačanec.

Snimila Nela Carek.

Direktorica Rukometnog kluba Podravka Božica Palčić s ponosom je istaknula da klub zaslužuje biti temom izložbe.

– Zahvaljujem se koprivničkom Muzeju što je izabrao naš klub jer će tako građani i posjetitelji, kojih će vjerujem biti u velikom broju, pobliže upoznati Rukometni klub Podravka. Na ovoj izložbi moći će saznati stvari koje za vrijeme utakmice ne mogu vidjeti. Vjerujem da će tako klub upoznati iz drugog kuta – poručila je.

U Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama bit će pak postavljena izložba “Nepoznato o poznatom – nove donacije u Zbirku naivne umjetnosti”. Izložba će predstaviti rjeđe viđena djela iz fundusa Zbirke naivne umjetnosti, s posebnim naglaskom na individualne donacije.

– Predstavit ćemo najbolja djela iz velikih donacije koje smo primili 2015. i 2016. godine. Jedna je doktora Hrvoja Neimarevića koji je Muzeju poklonio petstotinjak djela, a izložit ćemo dvadesetak najznačajnijih. Uz nju treba spomenuti i donaciju Branimira Makanca koja je skupljena u Koprivnici i okolici. Ona također sadrži šestotinjak radova, a izdvojit ćemo ih desetak – kazao je ravnatelj Muzeja Robert Čimin.

U koprivničkoj Galeriji uz izložbu “Čudesni svijet nadnaravnih bića” održat će se Vilinske igre. Djeca će na trenutak postati vile i vilenjaci te kroz umjetnost sudjelovati u igrama koje razvijaju natjecateljski duh, timski rad, ali i maštu.

Noć posvećena muzeju bit će 26. siječnja i ulaz na sve izložbe i radionice je slobodan. Svaki stoti posjetitelj dobit će nagradu, a treba naglasiti i da će Noć muzeja u Koprivnici ove godine trajati nešto kraće. Naime, Muzej i koprivnička Galerija bit će otvoreni do ponoći, a hlebinska Galerija do 22 sata.

Cijeli program možete pročitati ovdje.

zatvori