Srijeda, 24. travnja 2024.

Ksenija Ostriž: Mali tim zadužen za EU fondove u Koprivnicu donosi milijune kuna za razne projekte

Zamjenica koprivničkog gradonačelnika Ksenija Ostriž zadovoljna je rezultatima koje je Grad ostvario na povlačenju novca iz fondova u prošloj godini.

Riječ je o malom timu koji je, kaže, gradskom proračunu priskrbio milijune za financiranje projekata:

— Doista nam se otvaralo jako puno natječaja. Projekti koje je napravio jako mali tim ljudi, govorim o svega petero ljudi u Gradskoj upravi, njih je s današnjim danom odobreno i potpisano 20 i oni su u provedbi. U proračunu za 2018. godinu isplanirali smo 52 milijuna kuna potpisanih, ugovorenih i u provedbi novaca iz različitih europskih fondova, odnosno iz fondova koji plasiraju i financiraju projekte putem naših ministarstava.

Dogradonačelnica Ostriž se nada da će na tim poslovima u Gradskoj upravi moći zaposliti još kojeg stručnjaka, a što neće biti na teret građana Koprivnice. Štoviše, osim svojih, financiraju plaće i drugih na Zrinskom trgu:

— Budući da se radi o različitim projektima koji omogućavaju da se u taj budžet ugrade i plaće, oni su za Gradsku upravu kroz ovih 20 projekata privredili blizu tri milijuna kuna samo za plaće.

Na upit koje bi projekte istakla, dogradonačelnica Ostriž je rekla da su svi važni jer pokrivaju ključna područja Strategije gradskog razvoja: obrazovanje, poduzetništvo, ekologiju i pametnu mobilnost. Financijski najizdašniji su Inkubator kreativnih industrija, izgradnja spojne ceste između Starigrada i Reke i energetska obnova Osnovne škole “Braća Radić”. U te će projekte ove godine biti uloženo 8 do 9 milijuna kuna. No uz njih, još je mnoštvo uvjetno rečeno malih projekata vrijednih od pola do dva milijuna kuna kojima se financiraju održiva mobilnost, robotika, rad s naprednim učenicima…

Dogradonačelnica Ostriž podsjetila je da je po funkciji direktno nadležna i odgovorna za Koprivnički poduzetnik i Kampus. Rad s njima, kaže, čini joj veliku radost, jer su uz njih vezani kreiranje i realizacija projekata koji će omogućiti novi razvojni ciklus u Koprivnici, ali i dodatnu kvalitetu građanima ovoga grada i okolice.

zatvori