Utorak, 23. travnja 2024.

KOPRIVNIČKI HBO ISPRED DRUGIH Naša Dijana Osman, prva specijalistica hitne medicine u Hrvatskoj, dobit će pojačanje

Povodom 15 godina rada, Hitni bolnički odjel Opće bolnice ‘Dr. Tomislav Bardek’ organizirat će u ožujku drugi Simpozij hitne medicine.

Najavila nam je to voditeljica Hitnog bolničkog odjela Dijana Osman prilikom jučerašnjeg županovog obilaska te istaknula da je koprivnički odjel po mnogočemu ispred drugih.

— Prvi u Hrvatskoj radimo po principu bolničke hitne službe, a već godinu dana imamo prvog specijalista hitne medicine u Hrvatskoj. Uz to, kolega Saša Strahija bi također uskoro trebao položiti specijalistički ispit pa ćemo ponovno biti prvi u tome da imamo dva specijalista hitne medicine što je i uvjet da bismo mogli imati naše specijalizante hitne medicine na obilascima u našoj bolnici — kaže.

A upravo je voditeljica Osman prva specijalistica hitne medicine u Hrvatskoj. Specijalistički ispit položila je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu početkom siječnja prošle godine i tako je postala prva specijalistica hitne medicine prema propisanom programu specijalizacije uvedene 2011. godine.

Dio ekipe koprivničkog HBO-a. Snimio Marko Posavec.

— Simpozij smo zamislili na način “kako mi vidimo hitnu službu” s obzirom na to da je sad razvijena specijalizacija i da postoje prvi specijalisti. Hitna služba više ne radi po principu da riješimo ono što sami znamo, već sada po specijalizaciji imamo puno veće ovlasti rješavati samostalno pacijenta, zbrinuti ga i vidjeti je li on za prijem u bolnicu ili otpust kući. Ne moramo za svakog pacijenta zvati konzilijarne kolege, već 80% pacijenata možemo samostalno riješiti — pojasnila nam je doktorica Osman.

Tako su na simpozij u ožujku pozvani svi objedinjeni hitni bolnički odjeli iz Hrvatske, a sudjelovat će liječnici i sestre koji rade u području hitne službe. Trajat će jedan dan i sudionicima će ponuditi različita predavanja i radionice vezane uz rad na hitnom odjelu.

zatvori