Četvrtak, 25. travnja 2024.

Koprivnički GSS-ovci sudjelovali u osiguravanju rekordnog Vincekovog planinarskog pohoda

Članovi Stanice Koprivnica Hrvatske gorske službe spašavanja proteklog su vikenda sudjelovali u osiguranju 20. Vincekovog pohoda, jednog od najpopularnijih okupljanja planinara u Hrvatskoj.

Pohod od Sv. Martina na Muri do Murskog Središća u čast svetoga Vinka svake godine okuplja mnogobrojne planinare – ove ih je godine bilo čak 3.700 iz stotinu planinarskih društava i udruga iz Slovenije, Mađarske, BiH i Hrvatske.

Koprivnički GSS-ovci zajedno su s kolegama iz Čakovca brinuli za sigurnost sudionika. Njih 17 bilo je raspoređeno duž 15 kilometara duge staze kako bi što brže i učinkovitije mogli priskočiti u pomoć. Iako je staza bila dobro markirana i tehnički nezahtjevna, a vrijeme neuobičajeno lijepo i toplo, na nekim je mjestima ipak postojala opasnost od klizanja po blatu.

Sve u svemu, spašavatelji su tijekom cijelog pohoda imali samo jednu intervenciju.  Neposredno nakon starta jedna se planinarka požalila na nedostatak zraka te su joj spašavatelji dali kisik i predali djelatnicima hitne medicinske pomoći, koja je stigla ubrzo nakon poziva.

 

zatvori