Četvrtak, 28. ožujka 2024.

DOBRE VIJESTI Za razliku od ostatka zemlje, koprivničke autoškole ne dižu cijene

Iako cijene polaganja vozačkog ispita diljem zemlje radikalno poskupljuju, iz dviju koprivničkih autoškola stižu dobre vijesti.

Od nove godine, naime, na snagu su stupile mnogobrojne promjene prometnih propisa među kojima i ukidanje propisanog cjenika za minimalnu cijenu jednog sata.

Hrvatska se tako uskladila s pravilima Europske unije što znači poslovanje po tržišnom modelu bez države kao regulatora. Premda su očekivanja bila takva da će cijene polaganja vozačkog ispita pasti, one su porasle u autoškolama diljem zemlje. Opravdava se to činjenicom da cijene goriva neprestano rastu, kao i cijene samih automobila, dok su cijene autoškola i plaće koje dobivaju instruktori skoro uvijek na istom nivou.

Ipak, na povećanje cijena nisu se odlučili u dvjema koprivničkim autoškolama – Auto-klubu Koprivnica i Auto Marku.

— Mi u Auto-klubu i Autoškoli Koprivnica nemamo namjeru ništa mijenjati u odnosu na dosadašnje stanje. Desetak godina nismo mijenjali ni lipu u povećanju cijene niti nam je trenutno to u planu raditi — rekao je tajnik Auto-kluba Koprivnica Boris Dušić.

Cijena liječničkog pregleda i dalje iznosi 437,50 kuna, tečaj prve pomoći 450 kuna, cijena autoškole s PDV-om 5.844 kune, ispit iz propisa 147,50 kuna, ispit iz prve pomoći 118,75 kuna te ispit iz vožnje 236,25 kuna. Ukupno tako za B kategoriju u Auto-klubu Koprivnica treba izdvojiti 7.234 kuna.

U Auto školi “Auto Marko” potpuno drugačija priča nego u ostatku zemlje. Tamo su se, naime, odlučili sniziti cijenu i to za nemalih 675 kuna.

— Nismo odlučili povisiti cijene jer nam vozila još nisu toliko iskorištena. Radi se o tome da kada investirate u vozilo, ono može trajati deset godina. Jedan određeni postotak boljeg iskorištavanja vozila daje prostora za nižu cijenu — rekao je Dravi.info Marko Starčević, vlasnik Auto Marka.

Za vozačku dozvolu B kategorije do sada se za polaganje u ovoj autoškoli moralo izdvojiti otprilike 6.900 kuna, uračunavajući i ispit iz propisa, prvu pomoć te završni ispit iz vožnje. Nova, snižena cijena, sada iznosi oko 6.225 kuna.

Iako vlasnici autoškola diljem zemlje govore da su bili prisiljeni na povećanje cijena, pohvalno je što su oni koprivnički ipak išli na ruku građanima.

zatvori