Četvrtak, 28. ožujka 2024.

INTERVJU: DARKO SOBOTA ‘HDZ je i dalje najjača politička stranka u županiji’

Županijski odbor HDZ-a odlučio je da će 28. obljetnica djelovanja te stranke u Koprivničko-križevačkoj županiji biti obilježena na, kako kaže predsjednik Darko Sobota, dostojanstven način:

— Vrijednu obljetnicu obilježit ćemo upravo na datum osnutka stranke u našoj županiji, 16. veljače. Proslava će biti u koprivničkom Domoljubu. Bit će to prigoda za prisjećanje na ponosne dane osnutka. Dakako da očekujemo i goste iz Zagreba, na čelu s predsjednikom stranke Andrejom Plenkovićem. Naravno, očekujemo i goste iz naše županije, prvenstveno iz redova naših koalicijskih partnera — rekao je Dravi.info prvi čovjek podravsko-prigorskog HDZ-a Darko Sobota.

Predsjednik Sobota, koji ujedno obnaša i funkciju zamjenika župana odgovornog za resor gospodarstva, kaže da je, politički gledano, HDZ u Koprivničko-križevačkoj županiji najjača stranka:

— To u konačnici govori i matematika. Obnašamo vlast na županijskom nivou, imamo najviše vijećnika, ali i najviše općinskih načelnika te najviše vijećnika u općinskim i gradskim vijećima. HDZ ima svoj status: to je najjača politička stranka u Koprivničko-križevačkoj županiji.

S obzirom na ovu snagu, HDZ će na idućim lokalnim izborima imati svog kandidata za župana, najavio je predsjednik Sobota:

Na sljedećim lokalnim izborima HDZ će imati svog kandidata za župana. Iako je teško predvidjeti što će se dogoditi za tri godine, kad su lokalni izbori, trenutni je stav Predsjedništva i Županijskog odbora HDZ-a da ćemo na tim izborima istaći svog kandidata za župana.

Tko će to biti zasad je iluzorno govoriti, no Sobota je uvjeren da će podravsko-prigorski HDZ uskoro imati predstavnika koji je spreman i sposoban odskočiti i djelovati u samom vrhu stranke. No, tko je to, također se još ne zna:

— Meni je sad teško reći ime i prezime, no siguran sam da među nama ima izuzetno kvalitetnih ljudi koji su sposobni obnašati visoke dužnost na nivou stranke, ali i Republike Hrvatske.

Sobota je zadovoljan i statusom podravsko-prigorskog HDZ-a u stranci:

— Ne mogu se požaliti na naš status ni u najmanju ruku. Ravnopravni smo sa svim ostalim županijskim organizacijama na nacionalnom nivou.

Darko Sobota. Snimio Marko Posavec.

Prvi podravsko-prigorski HDZ-ovac kaže da u stranci neće biti izvanrednih unutarstranačkih izbora. O toj se mogućnosti, kaže, ne razmišlja ni u Predsjedništvu ni u Županijskom odboru. Stoga, redovni unutarstranački izbori bit će po isteku aktualnog četverogodišnjeg mandata. A o osobnim političkim ambicijama te mogućem odlasku u Sabor, Darko Sobota kaže:

— U politici sve visi u zraku i teško je predvidjeti što će se dogoditi sutra. No, kao predsjedniku Županijskog odbora prvenstveno mi je cilj posvetiti se Koprivničko-križevačkoj županiji. Stranka će odlučiti tko će biti kandidati na predstojećim lokalnim izborima. Zaključak izvedite sami.

Soboti je cilj da HDZ u najmanju ruku zadrži postojeći status, no prostora za pomake na bolje ima, kaže, još:

— Želim da HDZ ostane vodeća stranka u županiji. No, sigurno da su nam ambicije i veće. U pojedinim sredinama osobito ima prostora za napredovanje, a već ćemo ove godine poraditi na tome.

U kojim sredinama i što će konkretno poduzeti županijska organizacija će vrlo skoro odlučiti, a prve poteze u tome smjeru poduzet će, najavljuje Sobota, već za otprilike mjesec dana.

zatvori