Utorak, 26. ožujka 2024.

NOVO NA HBO-u Pacijenti se više neće morati voziti kroz bolnicu za rentgen, stigao je uređaj najnovije generacije

Radiolozima na Hitnom bolničkom odjelu u Koprivnici od sutra će na raspolaganju biti digitalni RTG uređaj.

Stari se pokvario i nije se mogao osposobiti za rad pa je Uprava odlučila kupiti novi.

— Svi pacijenti koji dođu u objedinjeni bolnički hitni prijem imaju dostupan uređaj najnovije generacije praktički ovdje, vrata do vrata. Nema više transporta pacijenta kroz bolnicu, svi pacijenti koji dođu u hitni bolnički prijem mogu se ovdje zbrinjavati. Uređaj je koštao oko milijun i osamsto tisuća kuna, a RTG uređaj na HBO nisu imali od proljeća 2016. godine — s ponosom je novinarima uređaj predstavio ravnatelj bolnice dr. Mato Devčić.

Snimila Nela Carek.

Vrijedno je podsjetiti da koprivnička Opća bolnica već raspolaže jednim digitalnim RTG-om. Kupljen je iz decentraliziranih sredstava Koprivničko-križevačke županije krajem 2015. godine, a o kakvom je aparatu točno riječ, rekao nam je tada voditelj radiološke službe dr. Ivica Jakupić:

— Prije svega je digitalni, što znači da nema klasičnog snimanja na filmu. S druge strane, prilagođen je za snimanje sustava za kretanje, odnosno skeleta, što je osobito bitno obzirom da u našoj bolnici imamo jako dobro razvijenu ortopedsku službu i traumatologiju, a te dvije u biti kirurške grane dosta ovise o dobrim snimkama, prvenstveno vezano uz raznorazne operacije u kojima se ugrađuju endoproteze i slično. Ovaj aparat upravo tu ima svoju punu funkciju jer pokazuje snimke u realnoj veličini, što je iznimno bitno u planiranju operacije i određivanja veličine potrebne proteze. S druge strane, ovaj aparat omogućava integraciju skeleta, praktički na jednoj snimci vidite potpuni skelet u jednoj ravnini. To je osobito bitno kod djece i deformiteta kralježnice jer se moraju točno izračunati kutovi nagiba kralježnice.

Snimila Nela Carek.
zatvori