Srijeda, 24. travnja 2024.

FOTO Župan Koren novinarima je otkrio planove za ovu godinu, a osvrnuo se i na aktualnu situaciju oko Piškornice

Koprivničko-križevački župan Darko Koren zajedno sa svojim zamjenicima i svim pročelnicima Županijske uprave okupio je novinare kako bi najavio za ovu godinu planirane projekte na području obrazovanja, zdravstva i gospodarstva.

Namjera je podići standard života u našoj županiji, pri čemu naravno prednjače investicije u školstvu. Pri kraju su radovi na dogradnji Osnovne škole u Molvama, a novi će prostor biti na raspolaganju i vanjskim korisnicima. Ministarstvo je za radove vrijedne nešto više od milijun kuna osiguralo 750 tisuća. Za dva do tri mjeseca počet će i oko 9 milijuna kuna vrijedni radovi na energetskoj obnovi škola u Virju i Drnju, što će rezultirati sa 70-postotnim uštedama energije. Oko 60% toga novca sufinancirat će Europski fond za regionalni razvoj, a ostatak će osigurati lokalna zajednica, pojasnio je župan Koren istaknuvši:

— Ovakvo ulaganje u energetsku obnovu škola jedini je model prema kojemu se može ulagati u objekte u obrazovnom sektoru. Ne možemo se kandidirati za fondove Europske unije, a model javno-privatnog partnerstva je na čekanju u Vladi. Same jedinice lokalne samouprave ne mogu svojim proračunima podnijeti tako velike investicije. A važno je spomenuti i da svih 18 škola i 15 objekata i dvorana kojima upravlja Županija imaju energetske certifikate.

Snimio Marko Posavec.

Koren je podsjetio i na to da Županija nastavlja financirati specijalističko-konzilijarnu zaštitu u Križevcima i Đurđevcu, u što je od 2014. godine uloženo 1,5 milijuna kuna. U dislociranim specijalističkim ordinacijama u ta dva županijska grada dosad je obavljeno 14.000 specijalističkih liječničkih pregleda čime se rasteretila koprivnička bolnica, upozorio je župan Koren te istakao da je u županijskom proračunu osigurano 350.000 kuna za funkcioniranje svih sedam dislociranih ambulanti.

Posebno vrijedan je i Program pomoći u kući, kojim 23 zaposlene gerontodomaćice pomažu starijim osobama, njih četiristotinjak, u njihovim domovima. Ovaj je projekt vrijedan gotovo sedam milijuna kuna od kojih općine i gradovi osiguravaju 4,2 milijuna.

Županijska uprava potrudit će se pomoći jedinicama lokalne samouprave da učinkovitije koriste novac iz europskih fondova. Za predfinanciranje projekata moći će dobiti kredite HBOR-a, što će omogućiti nove gospodarske iskorake ovoga kraja. A već sredinom idućeg tjedna župan će okupiti čelne ljude Hrvatskih voda i ovdašnje lokalne čelnike s ciljem poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture u Podravini i Prigorju.

Snimio Marko Posavec.

Kad je pak riječ o Piškornici, župan Koren – koji ujedno obnaša i funkciju predsjednika Skupštine trgovačkog društva Piškornica – izrazio je žaljenje što se nametnula u najaktualniju temu koja opterećuje svakodnevne aktivnosti:

— Najveća prepreka svim projektima u Hrvatskoj, osobito onima na području ekologije i energetike, jest upravo svojevrsna politizacija. Pokušavam što je više moguće depolitizirati taj projekt. No, naravno da sam u određenim trenucima morao odgovarati i na politička pitanja, od čega ne bježim. Smatram da je moja uloga posve čista bez obzira na okolnosti koje su kontaminirale cijeli projekt.

Ponovljenu inicijativu ekološke udruge Zelena Piškornica za sanacijom i zatvaranjem odlagališta na Piškornici Koren ocjenjuje amaterskom i nekompetentnom te poručuje:

— Ja sam, kao što sam puno puta rekao, prvi čovjek na braniku zaštite interesa ovog prostora kad govorimo o gospodarenju otpadom, s ekološkog i ekonomskog aspekta.

Koren je najavio da će idući tjedan u utorak biti prezentacija EU projekata jedinicama lokalne uprave i samouprave, a dan kasnije u našu županiju dolaze i čelnici Hrvatskih voda.

zatvori