Petak, 29. ožujka 2024.

FOTO Dobrovoljni vatrogasci iz Peteranca velikom feštom proslavili 126 godina rada

Dobrovoljno vatrogasno društvo Peteranec prošlog je vikenda održalo 126. po redu godišnju skupštinu.

Sjednicu je otvorio predsjednik DVD-a Zlatko Blažek zaželjevši dobrodošlicu okupljenima, a zatim je tajnik Damir Jakupec predstavio Izvješće o radu društva u 2017. godini, kazavši kako su uz pomoć Općine Peteranec nastavljeni radovi na izgradnji novog vatrogasnog spremišta, što prvenstveno uključuje krovište, instalacije te energetsku obnovu, s time da je preostalo dovršiti rasvjetu u novoj garaži te urediti prostoriju u potkrovlju namijenjenu edukacijama i sastancima.

Tijekom prošle godine vatrogasci su sudjelovali u brojnim događanjima, primjerice uređenju dvorišta i vrta Dječjeg vrtića “Lastavica” te obilježavanju stradanja Vukovara, a trenutno su u pregovorima da kroz Vatrogasnu zajednicu Općine te u koordinaciji s Vatrogasnom zajednicom Koprivničko-križevačke županije organiziraju obuku dijela članova za sigurno rukovanje dišnim aparatima.

Donacijom čamca povećana je opremljenost za intervencije obrane od poplava, a Upravni je odbor donio odluku o nabavi manjeg vozila za gašenje požara otvorenog prostora, gdje se nadaju financijskog podršci Općine. Samostalno su odradili osam vježbi te sudjelovali u brojnim drugim vježbama, kako bi bili u punoj spremni za sve izazove u području zaštite i spašavanja i vatrogasnih intervencija, a dali su svoj doprinos i u izvanrednim dislokacijama na hrvatskoj obali.

Zahvaljujući uspjehu u dislokacijama, Vlada im je odobrila sredstva koja su namjenski utrošena u nabavu opreme za gašenje šumskih požara. Na području svog djelovanja u proteklog su godini imali ukupno 24 intervencije, a kontinuirano se radilo i na edukaciji mladih članova te suradnji s drugim vatrogasnim društvima i zajednicama.

Godišnjoj skupštini prisustvovao je i zamjenik župana Ratimir Ljubić te referent za poslove zaštite i spašavanja Krešimir Škvorc.

Zamjenik Ljubić čestitao je članovima DVD-a na uspješnim rezultatima i predanom radu u lokalnoj zajednici, ali i šire, a posebno na trudu koji ulažu u rad s mladim generacijama. Također je posebno zahvalio vatrogascima koji su sudjelovali u izvanrednim dislokacijama, gdje se još jednom pokazalo kako Županija ima kvalitetne i organizirane vatrogasne snage, te je svima poželio mnogo uspjeha i što manje intervencija u 2018. godini.

Na sjednici je još usvojeno Izvješće o financijskom poslovanju u 2017. godini, Izvješće Nadzornog odbora te Plan rada i Financijski plan za 2018. godinu, a dodijeljen su i diplome Kristini Jurjević i Nikoli Blažeku koji su završili doškolovanje za vatrogasne dočasnike u organizaciji vatrogasnih zajednica općina Hlebine i Koprivnički Bregi. Također, nagrada Vatrogasne zajednice Općine Peteranec za uzornog vatrogasca godine pripala je Zoranu Hojsaku, kojemu ovo važno priznanje dodijelile kolege vatrogasci.

Čestitke DVD-u Peteranec uputio je i načelnik Općine Peteranec Krešimir Matijašić, a uz brojne goste i prijatelje, sjednici su prisustvovali članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava Sigetec, Torčec, Herešin, Koprivnica, Jagnjedovec, Hlebine, Koprivnički Bregi, Glogovac, Štaglinec, Zlatar Bistrica, Kunovec, Rasinja, Imbriovec, Domaji, Legrad, Hrženica, Starigrad te Zablatje, kao i članovi Udruge žena Peteranec, KUD-a “Fran Galović”, Udruge žena “Hrvatsko srce”, NK “Panonia”, Lovačke udruge “Fazan”, Udruge branitelja Peteranec te Dječjeg vrtića “Lastavica”.

zatvori