Srijeda, 24. travnja 2024.

Dvaput prodao ista drva, ali nije se uspio izvući na sudu

Općinski sud u Koprivnici prije dva dana donio je presudu protiv F. J. iz Malih Grabičana zbog toga što tužitelju G. F. iz Velikog Poganca nije isporučio kupljena drva. Ispostavilo se da ih je u međuvremenu prodao drugoj osobi.

Naime, G. F. je u svibnju 2016. godine od F. J. kupio 16 prostornih metara bukve i graba te mu za to platio 3.680 kuna. Označio ih je markerom plave boje, što je uobičajen postupak, te zamolio F. J. da drva neko vrijeme ostanu kod njega u dvorištu dok ne organizira prijevoz, što je tuženik prihvatio.

No, kada je G. F. nakon mjesec dana došao po kupljena drva, više ih nije bilo. Pokušao je stupiti u kontakt s F. J., no bezuspješno, a u međuvremenu je saznao da je tuženik označena drva još jednom prodao, njegovom susjedu N. M. Zatražio je povrat novca, a tuženik je prvo tvrdio da ništa ne zna o njihovom ranijem poslu, da bi mu naknadno ponudio 8 metara drva, dakle polovicu prvotnog iznosa.

U odgovoru na tužbu, F. J. je priznao da je G. F. od njega kupio drva i platio ih u dogovorenom iznosu, ali je dodao da je G. F. rekao kako će do kraja tjedna prevesti drva zbog odlaska F. J. u Austriju. G. F. to nije učinio, a kada se F. J. vratio, vidio je, kaže, da drva nema pa je mislio da ih je G. F. odvezao. Saslušavši svjedoke, sud je utvrdio da je drva još jednom kupio i platio N. M. čiji je radnik odvezao drva.

Sud je stoga zaključio kako je tuženik F. J. drva prodao dva puta, jednom G. F. i jednom N. M., misleći kako će uvjeriti tuženika da mu je netko odvezao drva iz dvorišta, što se već događalo.

Prema odluci Općinskog suda u Koprivnici, F. J. mora vratiti tužitelju iznos od 3.680 kuna koliko je platio drva, a mora pokriti i 2.400 kuna troškova postupka.

zatvori