Četvrtak, 25. travnja 2024.

DAN MIMOZA Podržite tradicionalnu akciju borbe protiv raka vrata maternice

Liga protiv raka Koprivničko-križevačke županije pridružila se obilježavanju Hrvatskog dana mimoza. Ovogodišnji će, jedanaesti puta, u Koprivnici biti održan u subotu prijepodne, od 9 do 12 sati, ispred Gradske tržnice.

Uz promotivne i edukacijske materijale, aktivisti Lige građanima će dijeliti i mimoze te tako obilježiti Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice.

Prema riječima predsjednika županijske Lige protiv raka, dr. Željka Odobašića, rak vrata maternice bio je najčešća zloćudna bolest koja je pogađala žensku populaciju. Javnozdravstvenim akcijama kojima se tijekom godina upozoravalo na važnost prevencije, brige o zdravlju, te redovne preglede i od prije nekoliko godina na mogućnost cijepljenja protiv humanog papiloma virusa, rak vrata maternice sveo se na svega 3% zloćudnih bolesti kod žena.

Dr. Odobašić nam je rekao i da prema javno dostupnim podacima u našoj županiji godišnje od zloćudnih bolesti obolijeva 520 građana s tendencijom rasta i obolijevanja i smrtnih ishoda.

Sutrašnjom akcijom želi se upozoriti javnost da od raka vrata maternice ne bi trebala umrijeti ni jedna žena. Tako će i novac od dobrovoljnih priloga građana biti usmjeren na nove edukativne akcije u organizaciji Lige protiv raka.

zatvori