Utorak, 26. ožujka 2024.

BOLNICA ZABRANILA POSJETE Vrhunac epidemije gripe tek slijedi

Uprava koprivničke bolnice ‘Dr. Tomislav Bardek’ zabranila je do daljnjega posjete bolesnicima. Kako nam je pojasnio ravnatelj dr. Mato Devčić, riječ je isključivo o preventivnoj mjeri donesenoj na preporuku infektologa, kojom žele zaštititi bolesnike od gripe.

Ta se mjera dosad pokazala učinkovitom, pojasnio je ravnatelj Devčić istaknuvši da će režim zabrane posjeta bolesnicima biti na snazi do daljnjega, sve dok pojavnost gripe ne padne, kako je rekao, unutar normalnih prosječnih vrijednosti.

A da je gripa stigla i u naš kraj, potvrdio nam je i voditelj Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije dr. Darko Radiček. U proteklih 8 tjedana zabilježeno je 37 kliničkih slučajeva gripe koja je, za sada, najviše pogodila aktivno stanovništvo u dobi od 30 do 64 godina. Riječ je o slučajevima gripe koje su detektirali obiteljski liječnici i pedijatri, koji su na temelju tipične kliničke slike – a to su visoka temperatura, glavobolja i bol po kostima – zaključili da je riječ upravo o ovoj zaraznoj bolesti. Gripu je potvrdio i nacionalni Centar za influencu, no pravu epidemiju, kaže dr. Radiček, možemo očekivati tek krajem siječnja i početkom veljače.

Za podsjetiti je da je u našoj županiji još u studenome u samo dva tjedna potrošeno svih 7.200 doza cjepiva te dodatnih 137 koje su nam stigle u prosincu. Cjepiva za zaštitu od gripe u našoj županiji više nema.

zatvori