Četvrtak, 18. travnja 2024.

Antonio Grgić otvorio je izlagačku sezonu u križevačkoj Galeriji K2

Svoju ovogodišnju sezonu križevačka Galerija K2 Udruge K.V.AR.K. otvorila je izložbom – instalacijom Melankolia II. koprivničkog konceptualca Antonia Grgića. U svome radu Grgić posebno propituje fenomen sjene, kao i fenomen odraza u ogledalu.

Sjene nepostojećeg već je ranije propitivao u svom projektu ‘Sjene spomenika’ u kojem je iscrtavao sjene srušenih spomenika NOB.

Kao produžetak svog višegodišnjeg bavljenja sjenama srušenih spomenika, Grgić je u galerijskom prostoru postavom kreirao odsustvo objekta, na sličan način kako to radi Dürer na grafici “Melencolia I” iz 1514.g. Objekti koji u galeriji ukazuju na odsustvo su izrađeni od zrcala, te svojim postavom i oblikom zrcale svoju okolinu. Stvara se trag objekta tkanog od odsutnosti, do te mjere da su objekt i nedostatak objekta jedno.

 

Izložba je okupila zaljubljenike u avangardnu likovnu scenu koju u Križevcima već dva desetljeća njeguje i predstavlja Saša Živković, stručni voditelj Galerije K2, a u subotu opet u ulozi predgovarača i recenzenta izložbe. I sam se autor dulje vremena poslije lsužbenog otvorenja zadržao u razgovoru s posjetiocima.

zatvori