Petak, 19. travnja 2024.

Županijski Zavod za hitnu medicinu i u 2018. godini nastavlja s nabavom uređaja i opreme, a u planu je i energetska obnova zgrade hitne medicinske pomoći

Tijekom 2017. godine Zavod za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije uložio je znatna sredstva u nabavu medicinskih uređaja i opreme, primjerice zaštitnu odjeću za djelatnike hitne medicinske službe i djelatnike sanitetskog prijevoza vrijednosti 130 tisuća kuna, usluge i uređaje satelitskog nadzora za potrebe sanitetskog prijevoza te video nadzor za središnjicu u Koprivnici i ispostave u Đurđevcu i Križevcima, gdje se znatno podigla kvaliteta zdravstvene usluge prema pacijentima.

Također je uloženo u nabavu defibrilatora vrijednosti 157.600 kuna, transportnog respiratora vrijednosti 86.650 kuna, medicinske opreme vrijedne 23 tisuće kuna, četiri video laringoskopa vrijednosti 46.000 kuna te je vozilo hitne medicinske pomoći prenamijenjeno u vozilo za sanitetski prijevoz pacijenata kako bi se osigurao prijevoz većeg broja pacijenata, a u što je uloženo 25.000 kuna.

Sredstva za nabavu navedene opreme i zaštitne odjeće osigurana su u financijskom planu Zavoda, a tako povećat će se kvaliteta pružene zdravstvene zaštite. Za zbrinjavanje pacijenata Zavoda s akutnim infarktom miokarda u proračunu Koprivničko-križevačke županije osigurano je 205.000 kn, čime se žurnije zbrinjavaju bolesnici koji zahtijevaju PCI (perkutanu koronarnu intervenciju) u tercijarnoj zdravstvenoj ustanovi (KB Dubrava, Zagreb). U 2017. godini zabilježeno je 72 pacijenata s akutnim infarktom miokarda, od čega se 38 hitnih slučajeva odnose na stanje pacijenata koje je zahtijevalo dolazak pripravnih liječnika Zavoda.

Ustupila Koprivničko-križevačka županija.

Također, u ovoj su godini nabavljena dva vozila sanitetskog prijevoza vrijednosti 545.000 kuna s PDV-om te jedno vozilo hitne medicinske pomoći u vrijednosti 537.250 kuna s PDV-om, od čega se na decentralizirana sredstava odnosi 1.040.000 kuna, dok je ostatak osiguran iz vlastitih sredstava. Time je obnovljen cjelokupni vozni park hitne medicine, a Zavod je uveo i rad sanitetskog prijevoza vikendima, blagdanima i praznicima od 7 do 23 sati.

Osiguravanjem što kvalitetnije usluge pacijentima kojima je potreban sanitetski prijevoz u 2018. godini pristupit će se nabavi 10 vozila sanitetskog prijevoza u iznosu od 2.751.557 kuna, od čega je dio decentraliziranih sredstava u iznosu od 1.579.557 kuna, a dio vlastitih sredstva u iznosu od 1.172.000, čime će se obnoviti i vozni park sanitetskog prijevoza.

U ispostavama i središnjici Zavoda tijekom ove godine održane su edukacije iz osnovnog održavanja života i upotrebe AVD uređaja, a od ukupno 75 djelatnika hitne medicinske službe educirano ih je 42, što je znatan broj ako se uzmu u obzir financijska izdvajanja i organizacija. Kako je kvalitetna edukacija djelatnika jedna od najvažnijih mjera zbrinjavanja pacijenata, tako je stimulacija djelatnika ključna u postizanju obrazovanijeg kadra te je Zavod prvostupnicima sestrinstva osigurao plaće u skladu sa završenom stručnom spremom, što će nastaviti i u budućem djelovanju.

zatvori