Srijeda, 27. ožujka 2024.

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata obilježava 20 godina djelovanja u Koprivničko-križevačkoj županiji

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata (UDVDR) u četvrtak, 7. prosinca obilježava puna dva desetljeća svog djelovanja u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Svečanost obilježavanja vrijedne obljetnice djelovanja najmasovnije braniteljske udruge počet će u Hlebinama, u 10 sati prije podne. Na tamošnjem groblju odat će počast prije pet godina preminulom Miralemu Alečkoviću, zapovjedniku satnije Prvi hrvatski redarstvenik 1990. i jednom od utemeljitelja županijske podružnice UDVDR-a.

Potom će, u 10:30, misu za sve poginule, nestale i preminule hrvatske branitelje u crkvi svete Katarine predvoditi monsinjor Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački. Nakon mise, od 11:45 u hlebinskoj Galeriji naivne umjetnosti uslijedit će program prisjećanja na Miralema Alečkovića, a ratni načelnik Stožera Specijalne policije Ante Šoljić predstavit će monografiju “Specijalna policija u Domovinskom ratu”.

Za popodne, od 13:30 planirano je okupljanje kod Spomenika hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata na koprivničkom Florijanskom trgu, gdje će biti položeni vijenci i upaljene svijeće.

Program će završiti svečanom sjednicom što će u 14 sati početi u Hotelu Podravina. Bit će to prigoda, najavili su iz UDVDR-a, da Udruga zaslužnima uruči zahvalnice za rad i potporu tijekom svih ovih godina.

Na obilježavanje dvadesete obljetnice Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata u našoj županiji doći će, doznajemo, i general Mladen Markač. Dolazak je najavio i general Mile Ćuk te izaslanik Predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Kolinde Grabar Kitarović, njen savjetnik za braniteljska pitanja Ante Deur.

A kako je bilo tijekom prvih 20 godina, u tekstu koji slijedi sažeo je tajnik županijske podružnice UDVDR-a Damir Vuković.

UDRUGA DRAGOVOLJACA I VETERANA DOMOVINSKOG RATA RH
Uz 20. godina djelovanja
UDVDR Podružnice Koprivničko-križevačke županije
1997. – 2017.

Na poticaj Udruge hrvatskih veterana Domovinskog rata Grada Zagreba i predstavnika hrvatskih branitelja iz ostalih dijelova RH, koji su bili u ulozi predsjednika Poticajnih odbora, 31. srpnja 1993. osnovana je Udruga hrvatskih veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske. Njezino je utemeljenje potaknulo osnivanje Udruga hrvatskih veterana Domovinskog rata diljem Hrvatske i do 1997. ona se pokreće u svim većim mjestima Hrvatske i na razini svih županija.

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske najmasovnija je braniteljska udruga u Republici Hrvatskoj koja broji danas 190.103 člana. Temeljni ciljevi Udruge od početka njezina djelovanja jesu skrb za stjecanje statusa i zastupanje interesa svih hrvatskih veterana, pomoć u psihosocijalnoj reintegraciji putem centara za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji u suradnji s državnim tijelima, razvoj veteranskog zakonodavstva i državnih ustanova koje skrbe za ostvarivanje prava veterana i stradalnika Domovinskog rata.

U Seulu, 11. studenog 1997. godine, Udruga je primljena u Svjetsku veteransku federaciju – World Veterans Federation (WVF) kao punopravna veteranska članica, a predsjednik Udruge general Đuro Dečak izabran je za člana Vijeća Svjetske veteranske federacije.

UDVDR RH je dragovoljna, nestranačka, samostalna i sveobuhvatna udruga hrvatskih branitelja sudionika Domovinskog rata Republike Hrvatske i sudionika Domovinskog rata koji žive u inozemstvu.

Udruga posebno djeluje na području promicanja vrijednosti Domovinskog rata, zaštiti interesa hrvatskih branitelja i invalida Domovinskog rata i članova njihovih obitelji te kontinuiranoj i cjelovitoj skrbi za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji.

Udruga djeluje na cjelokupnom teritoriju Republike Hrvatske i ima svoje temeljne ustrojstvene oblike osnovane na razini svih županija i grada Zagreba. Temeljni ustrojstveni oblici Udruge su Podružnice. Ukupno Udruga ima 21 Podružnicu na razini županija + Podružnica Grada Zagreba.

Unutar 22 postojeće Podružnice djeluju ukupno 222 Ogranka kao ustrojstveni oblici radnog organiziranja na razini jednog ili više gradova, odnosno jedne ili više općina županije.

Unutar postojećih Ogranaka danas djeluje ukupno i 91 Klub veterana kao ustrojstveni oblik utemeljen na osnovi pripadnosti pojedinoj postrojbi, mjestu stanovanja ili zaposlenja, odnosno nekoj drugoj zajedničkoj poveznici hrvatskih branitelja.

Statutarnom promjenom na IV. Izvještajnom Saboru održanom 2007.godine, Udruga mijenja naziv iz Udruga hrvatskih veterana Domovinskog rata RH u Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske (skraćeno UDVDR RH).

Po završetku Domovinskog rata i u našoj Koprivničko-križevačkoj županiji uočeno je da se puno kvalitetnije nego do tada, mora početi voditi briga i skrb o hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima, veteranima koji su se vratili s ratišta, kako bi im se olakšalo uključivanje u normalan civilni život.

U Križevcima je još 01.03.1996. god. pokrenuta Udruga hrvatskih veterana Domovinskog rata, a u nju je tada pristupilo 870 članova. Upravo ovaj križevački dio udruge bio je i temelj predstojećeg pokretanja županijske udruge. Stjecanjem svih potrebnih preduvjeta dana 27. lipnja 1997. godine u Koprivnici je na Osnivačkom Saboru osnovana Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Podružnica Koprivničko-križevačke županije. Osnivačkom Saboru županijske Podružnice nazočilo je tada 30-ak izabranih delegata, istaknutih branitelja s područja cijele naše županije.

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Podružnica Koprivničko-križevačke županije je vanstranačka udruga koja okuplja hrvatske branitelje s području naše županije, a dio je jedinstvene pravne osobe UDVDR RH koja djeluje na području Republike Hrvatske u svim županijama.

Za prvog predsjednika UDVDR Podružnice Koprivničko-križevačke županije 1997. god. na osnivačkom Saboru izabran je koprivnički ratni zapovjednik Željko Capić – Dugi, naslijedio ga je zatim Krešimir Papac, nekadašnji ratni načelnik Policijske uprave koprivničko-križevačke, a danas Podružnicom u svom drugom četverogodišnjem mandatu predsjeda Siniša Pavlović.

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Podružnica Koprivničko-križevačke županije djeluje na području županije, a unutar Podružnice danas djeluju gradski i općinski ogranci: Koprivnica, Križevci, Gola, Koprivnički Bregi, Novigrad Podravski, Podravske Sesvete, Ferdinandovac, Kloštar Podravski i Gornja Rijeka.

Kroz Udrugu je tijekom 20 godina njenog djelovanja prošlo nekoliko tisuća članova, veterana iz cijele županije. Postojećom organizacijskom strukturom Podružnice u potpunosti je omogućen normalan, učinkovit i kvalitetan rad ove najmasovnije braniteljske županijske Udruge i provođenje brojnih veteranskih projekata i aktivnosti članova Udruge koji svoje potrebe iskazuju i realiziraju kroz svoje gradske i općinske ogranke.

Podružnica ima svoj ured u Koprivnici, Ulica hrvatske državnosti 7/I.

Podružnica od svog pokretanja pomaže svojim članovima u ostvarivanju prava koja proizlaze iz dosadašnjih Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, upoznavanjem sa pravima i načinima njihovih ostvarivanja, savjetodavno te usmjeravajući članove u nadležne institucije kako bi riješili svoje statuse i svoja prava temeljem postojećih Zakona.

Udruga je svih godina kontinuiranog djelovanja aktivno uključena i u provedbe raznih veteranskih programa i brojnih projekata koje vodi Ministarstvo branitelja u suradnji sa Odjelom za hrvatske branitelje Ureda državne uprave pri Koprivničko-križevačkoj županiji kao i Centrom za psiho-socijalnu pomoć uz težište na mjerama školovanja, prekvalifikacije i samozapošljavanja nezaposlenih hrvatskih branitelja, kao i pomoći u pokretanju braniteljskih zadruga te fonda za stipendiranje i Zaklade hrvatskih branitelja te pružanju psihosocijalne pomoći članovima Udruge.

Od 1997. god. u skladu sa svojim mogućnostima, Udruga se uključivala u posredovanje kod zapošljavanja nezaposlenih hrvatskih branitelja surađujući sa poduzećima koja su bila spremna na zajedničku suradnju. Također, opet u skladu s mogućnostima provodile su se svih godina brojne humanitarne aktivnosti kako bi se pomoglo najugroženijim članovima udruge.

Vlastitu socijalnu pomoć Podružnica nije u mogućnosti sama razvijati već se koordinira i upućuju socijalno ugroženi članovi u institucije i ustanove koje su prema Zakonu dužne voditi socijalnu skrb, Centri za socijalnu skrb, općinska i gradska socijalna vijeća. Preko Odjela za humanitarnu pomoć UDVDR RH zadnjih godina se osiguralo nekoliko tona humanitarne pomoći za članove braniteljsko-stradalničkih udruga naše županije koji žive na rubu egzistencije.

Članovi udruge aktivno su se uključivali i u sve humanitarne aktivnosti po pozivu nadležnih institucija, od darivanja krvi kao i pomoći nakon prirodnih katastrofa kao što je bila npr. poplava u Gunji prije nekoliko godina, ali i aktivnostima uz obranu od poplave i u Koprivnici prije nekoliko godina.

Udruga ima iznimnu suradnju s Policijskom upravom koprivničko-križevačkom i bila je kao partner uključena u nekoliko značajnih akcija-projekata od provedbe i promidžbe akcije Ministarstva unutarnjih poslova “Zbogom oružje” kao i hvalevrijednog projekta “Dan kao san”. Udruga također daje svoj puni doprinos svim braniteljskim konvencijama,događajima, zajedničkim nastupima i akcijama županijskih stradalničko-braniteljskih udruga, provođenjem zajedničkih aktivnosti udruga u cilju zaštite digniteta Domovinskog rata kao i položaja ratnih veterana Domovinskog rata s jedinim ciljem poboljšanja statusa svih hrvatskih branitelja.

Veliku pažnju svih godina poklanja se i organizaciji sportskih veteranskih aktivnosti, susreta i veteranskih druženja. Kroz razne oblike sportskih aktivnosti koje smo provodili i organizirali na razini Ogranaka, Podružnice i Središnjice omogućeno je svim članovima aktivno uključivanje u sportske aktivnosti.

Podružnica je pod pokroviteljstvom Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice 2012. godine u Koprivnici vrlo uspješno organizirala 17. Državno športsko natjecanje dragovoljaca i veterana DR RH. 1200 sudionika natjecalo se u u osam sportskih disciplina. Članovi Udruge nositelji su mnogih sportskih susreta branitelja, a tijekom godina sudjeluju na brojnim memorijalnim sportskim veteranskim turnirima širom naše županije.

Posebnu pažnju Udruga posvećuje radu s djecom i mladima. Tijekom svih ovih godina Podružnica je u suradnji sa svojom središnjicom u Zagrebu organizirala brojne izlete i ljetovanja za djecu dragovoljaca i veterana. Ogranci Podružnice temeljem svojih godišnjih planova aktivnosti s mladima provode programe, organizira zajedničke posjete veterana i mladih u Vukovar, Trokut i ostala mjesta gdje su naši podravsko-prigorski branitelji dali puni doprinos u obrani Republike Hrvatske.

U radu s mladima najznačajniji projekt koji Podružnica provodi već petu školsku godinu za redom je „Promicanje vrijednosti DR u školama Koprivničko-križevačke županije“. Ovaj županijski veteranski projekt, jedini s dopusnicom Ministarstva znanosti i obrazovanja je vrlo zahtjevan jer svake školske godine predavači udruge, njih 20-ak u svim školama naše županije izvedu preko 100 nastavnih sati predavanja o nemjerljivoj ulozi Koprivničko-križevačke županije i naših podravsko-prigorskih ratnih postrojbi u obrani Republike Hrvatske. Svake školske godine u projektu sudjeluje preko 2000 učenika koji pažljivo slušaju pripremljenu prezentaciju predavača.

Udruga je posljednjih godina intenzivno i vrlo uspješno provodila brojne aktivnosti širom županije oko organizacija okruglih stolova s tematikom sudjelovanja ratnih postrojbi naše županije na Zapadnoslavonskoj bojišnici, oslobađanja i preuzimanja vojnih objekata 1991. god. od strane JNA, organizirala je kino predstave ratnih dokumentarnih i igranih filmova s tematikom Domovinskog rata, organizirala je za građanstvo i nekoliko vrlo posjećenih izložbi a sve provedene aktivnosti bile su u cilju promicanja istine i vrijednosti Domovinskog rata u našoj Koprivničko-križevačkoj županiji.

Tijekom godine uz državne blagdane,praznike i obljetnice iz Domovinskog rata Podružnica je preko svojih aktivnih ogranaka uključena u protokole odavanja počasti poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima u općinama i gradovima naše županije.

Svoj puni doprinos Podružnica je dala i kao jedan od inicijatora u suradnji sa ostalim udrugama i lokalnom upravom i samoupravom, postavljanju i otkrivanju spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u našoj županiji. Članovi udruge su stalni sudionici hodočašća hrvatskih branitelja, vojske i policije u organizaciji Ministarstva branitelja, ali i Međunarodnih hodočašća u Lurdu. Tradicionalno članovi Udruge sudjeluju u kolonama sjećanja na Vukovar, Borovo selo, Pakrac, Novsku, Škabrnju…

Od međunarodnih aktivnosti Udruga je uspostavila odličnu suradnju sa slovenskim veteranima, Zvezom veterana vojne za Sloveniju iz Ormoža kao i s mađarskim veteranima iz Nagykanisze, a u sljedećem razdoblju zajedničke aktivnosti na međunarodnoj razini biti će još osmišljenije i kvalitetnije.

Također velika pažnja u Udruzi se poklanja se i nazočnosti komemoracijama za žrtve drugog svjetskog rata i poraća širom naše županije u suradnji s Udrugom hrvatski domobran, veteranima WWII.

Za svoj doprinos i višegodišnje, kontinuirano promicanju vrijednosti Domovinskog rata u Koprivničko-križevačkoj županiji kao i provođenje projekta predavanja u školama o ulozi Koprivničko-križevačke županije tijekom Domovinskog rata, Podružnici je 2016. god. dodijeljena plaketa župana Koprivničko-križevačke županije.

Snimio Marko Posavec.

U UDVDR Podružnici Koprivničko-križevačke županije svjesni su činjenice da jedino obostrano kvalitetnom suradnjom s nositeljima lokalne vlasti mogu planirati i provoditi planirane programe i projekte, ali i rješavati brojne probleme branitelja pa suradnju nude svima, a u interesu svih veterana Domovinskog rata i smatraju da se veteranski problemi mogu i moraju bolje rješavati na lokalnoj razini, a poglavito nakon stupanja na snagu i novog Zakona o hrvatskim braniteljima.

Vodstvo Podružnice poziva uoči svoje 20. obljetnice sve veterane i stradalničko-braniteljske udruge Domovinskog rata na zajedništvo jer branitelji su časni i pošteni ljudi, koji su odigrali povijesnu ulogu u stvaranju hrvatske države i oni bi trebali biti moralna vertikala društva. No, nažalost posljednjih godina prikazuje ih se kao populaciju na rubu društvenih zbivanja. Ključ rješavanja današnje teške situacije u društvu je, poručuju, u novom zajedništvu i jedinstvu braniteljske populacije i naroda.

Dana 7. prosinca 2017. Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Podružnica Koprivničko-križevačke županije obilježava svojih prvih 20 godina kontinuiranog djelovanja te pozivaju sve veterane Domovinskog rata da im se pridruže u proslavi ove vrlo značajne obljetnice.

zatvori