Četvrtak, 28. ožujka 2024.

PROMJENA VREMENA ZA KRAJ GODINE Južina, kiša i snijeg, a za doček…

Za razliku od toplog, proljetnog Božića, posljednji dani 2017. godine donijet će nam malo dinamičnije vrijeme. Promjenu vremena koja stiže najavljuje nam, po običaju, jugozapadni vjetar koji će još malo podići temperature prije nego što padnu u danima uoči Silvestrova. Bit će i nešto kiše, a možda i snijega.

Utorak će biti dosta sunčan uz nešto prolazne naoblake poslijepodne i navečer. Puhat će umjeren do jak jugozapadni vjetar – klasična južina kao vjesnik skorog pogoršanja. Temperatura lako može doseći 12, pa i više stupnjeva.

U znaku južine bit će i srijeda, ali ipak ne tako jake. Bit će djelomično sunčano uz porast naoblake prema kraju dana. Puhat će umjeren do pojačan vjetar južnih smjerova, navečer u laganom okretanju na jugoistočni. Ujutro ćemo se probuditi na 3 – 4 stupnja, poslijepodne idemo do nekih 13. U noći na četvrtak moguća je kiša.

Četvrtak će nam donijeti tu ranije spomenutu promjenu vremena. Bit će oblačno s povremenom kišom, mjestimice i obilnijom. Uz pad temperature kiša može prijeći i u snijeg, prvenstveno u višim predjelima. Snježni pokrivač ne očekujemo, a ako se nešto i nakupi bit će to svega par centimetara bljuzge, kao nedavno. Umjesto južnog zapuhat će umjeren do pojačan sjeverni vjetar. Jutro će vjerojatno biti najtopliji dio dana jer će temperature pasti ispod 5 stupnjeva.

Petak nam donosi razvedravanje i stabilizaciju vremena, ali bit će hladno: ujutro i navečer u laganom minusu, poslijepodne oko 4 do 5 stupnjeva. Subota će biti oblačnija te također hladna uz dašak jugozapadnog povjetarca potkraj dana.

I, dakle, kakvo će nam biti vrijeme za doček? Još je malo rano za reći sa sigurnošću, ali čini se da bi Stara godina bila djelomično oblačna uz sunčana razdoblja te iznadprosječno topla uz umjerenu južinu. Pa eto. Bojazni od kiše zasad nema.

Prvi dani 2018. godine donijeli bi nam promjenjivo vrijeme, i dalje razmjerno toplo uz nešto kiše tu i tamo, sve do druge polovice novogodišnjeg tjedna kada bi temperature mogle postati malo primjerenije dobu godine.

zatvori