Četvrtak, 18. travnja 2024.

Mreža: Koprivnički proračun je nerealan i njime se prikriva neodrživa financijska situacija, želimo znati hoće li posao s otpadom biti prodan Piškornici

Uoči sutrašnje posljednje ovogodišnje sjednice Gradskog vijeća, predsjednik Mrežinog ogranka Miljenko Flajs poručio je javnosti što misli o prijedlogu koprivničkog proračuna za iduću godinu.

— Smatramo da napuhavanjem proračuna Gradska vlast prikriva tešku i neodrživu financijsku situaciju. Proračun Grada Koprivnice za 2018. godinu iznosi 223 milijuna kuna, što je 50 milijuna više nego lani. Smatramo ga nerealnim, temeljenim na neostvarivim prihodima koji se ne podudaraju sa stvarnim stanjem u koprivničkom gospodarstvu i držimo da je u službi samopromocije gradske vlasti — istaknuo je Flajs.

Flajs građanima poručuje da se “dobra vibra” u gradu plaća novcem od rasprodaje njihove vrijedne imovine, poput plinskog biznisa. Upozorava i da pretjeranim planiranjem prihoda i iskazivanjem plusa gradska vlast želi prividno pokriti dio lanjskog minusa.

Mreža primjećuje i da najveći dio prihoda, 95 milijuna kuna – 31 milijun kuna više nego sada – vladajući očekuju na stavkama pomoći iz inozemstva i državnog proračuna. Flajs je primijetio da se tolikim prihodima usprkos planiraju samo tri kapitalna projekta: energetska obnova škole Braća Radić, Inkubator kreativnih industrija i pomoćnici u nastavi, dok izgradnju reciklažnog dvorišta ne drži kapitalnim projektom već standardom koji je u Koprivnici već trebao biti realiziran.

— Očito je da Koprivnica neće značajnije rasti po broju zaposlenih, odnosno da će nam poduzetničke zone i dalje biti prazne. To govori povećanje prihoda od poreza na dohodak od samo 1,6 milijuna kuna. To je tek rezultat odluke Vlade RH da prihod u cijelosti ostane jedinicama lokalne uprave i samouprave. Što se tiče rashoda, zanimljivo je povećanje izdvajanja proračunskog novca za zaposlene i materijalne troškove od 5,5 milijuna kuna. Povećanje od 20 milijuna kuna za nefinancijsku imovinu nije ništa drugo osim predizborno započetih, a potom zaustavljenih projekata u iduću godinu.

Tako u obećane prije izbora, a ne realizirane, svakako prema Flajsovoj ocjeni spadaju revitalizacija gradskog parka i rekonstrukcija Zrinskog trga.

Flajs je upozorio i da na stanje u gradskim financijama znatno utječe Komunalac. A kako predstoji zakonom određena podjela komunalnog poduzeća, Flajs najavljuje:

— Pozivamo Upravu na čelu s Majom Hleb da javnosti kaže hoće li smetlarski biznis biti prodan poduzeću Piškornica. Najavljujemo isto tako da ćemo istražiti izjavu Maje Hleb da je dio sortiranog otpada završio na Piškornici samo zato što, kako je navela, nije bio dovoljno opran.

Primjedbe o nerealnosti proračuna gradski ogranak Mreže s konkretnim primjerima uputio je predlagaču kroz obrazac savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, no iz Gradske uprave, kaže Flajs, odgovoreno im je da se njihovi prijedlozi odbijaju.

A Flajs je uvjeren da će već u prvom kvartalu gradska vlast posegnuti za rebalansom proračuna na manje, a odgovornost za smanjene prihode svalit će, kaže, na hrvatsku Vladu.

Javnosti se u ime Mreže obratio i predsjednik Mrežinog podogranka u Koprivnici Zapad, Alen Klasan. Upozorio je da su u proračunu planirana izdvajanja za manifestacije od 61%, no nema povećanja novca za sigurnost djece i pješaka rekonstrukcijom ulica poput Vinogradske i Vinodolske.

Riječ je o, podsjeća Klasan, prilaznim ulicama budućoj školi koju se planira graditi na Podolicama. Osim toga, ne planira se ni natkrivanje autobusnih stajališta. Klasan smatra da Gradska uprava potreban novac može povući iz EU fondova, kao što je to učinjeno i za takve projekte u centru grada. Prema planu proračuna i njegovim projekcijama, vidi se da gradska vlast nema iste kriterije za uređenje centra i dijela grada kojega zovemo “preko pruge”, zaključio je Klasan.

zatvori