MATEO TREBA VAŠU POMOĆ Pred njim je peta operacija koja mu može promijeniti život, ali obitelj nema novca…

0
963
Foto: Glas Podravine.
Mateo Galjer iz malog podravskog mjesta Prugovac pokraj Kloštra Podravskog vodi iznimno težak život obilježen zdravstvenim problemima koje bi rijetko tko mogao izdržati. Pred njim je peta operacija koja mu može promijeniti život, no njegova obitelj ostala je bez novca. Županijski tjednik Glas Podravine donosi priču o nevjerojatno hrabrom dječaku koji treba našu pomoć.

Naime, ovaj hrabri četrnaestogodišnji mladić boluje od vrlo rijetkog i teškog oblika idiopatske skolioze, odnosno iskrivljenja kralježnice koja mu onemogućuje normalan život i zbog koje je već četiri puta u proteklih godinu dana bio podvrgnut rizičnim operacijama koje nažalost nisu prošle prema očekivanjima. Mateo je rođen s tom bolešću, a velike deformacije su se počele događati unatrag dvije godine kada se stanje toliko pogoršalo da su mu liječnici morali ukloniti čak tri rebra kako bi mogao disati.

– Iskrivljenost kralježnice u početku nije bila toliko velika, no ubrzo je bolest napredovala i danas nam je žao što smo prije deset godina odbili operaciju koja bi možda to zaustavila. Liječnici nisu mogli garantirati da neće ostati prikovan za kolica pa smo odustali od zahvata – kazala nam je Elvira Galjer, Mateova majka koja svakog dana strepi i bori se kako bi sinu olakšala život.

A taj život je protkan boli i strašno teškim trenutcima jer Mateo je prošao uistinu pravi pakao. Kako bi mu pokušali izravnati kralježnicu liječnici su mu na glavu ugradili metalnu krunu koju su šarafima fiksirali u lubanju i na to objesili utege od šest kilograma. Strašna patnja i muka koju je morao podnijeti teška je uopće za prepričati, a potom su uslijedile i bolne operacije, vađenja rebara te ugradnja metalnih šipki i pločica koje su mu iskočile i krenule probijati kroz prijašnje rane pa su liječnici na kraju bili primorani sve izvaditi.

Foto: Glas Podravine.

Nakon toga, stavljen mu je gips oko cijelog trupa koji fiksira ovo mlado, napaćeno, krhko tijelo. Nosi ga već godinu i pol dana iščekujući da hrvatski liječnici, koji su iscrpili svoje mogućnosti, pronađu specijaliste u Europi koji bi bili spremni preuzeti odgovornost za još jednu operaciju.

– Prošli smo sve liječnike u Hrvatskoj i jedina mogućnost koja je preostala jest pronaći nekoga vani tko može izvesti tako rizičnu operaciju koja je neophodna. Spremni smo sve potpisati, samo da se Mateu više makne taj gips. Kad su vidjeli dokumentaciju i povijest bolesti odbili su nas u Njemačkoj i Finskoj jer njihovi specijalisti ne žele preuzeti rizik pa nam je zadnja nada put u Češku gdje bi nas navodno primio jedan specijalist, no i on se nakon inicijalnog dogovora još nije javio pa sa zebnjom čekamo njegov poziv – kazala je vidno potresena majka Elvira.

Operaciju u Češkoj koja bi možda promijenila Mateov život na bolje pokrio bi HZZO, pojašnjava, no problem je što ostale troškove mora snositi obitelj koja ionako živi u vrlo skromnim uvjetima i jedva spaja kraj s krajem. Otac je bolestan, majka je nezaposlena, a Mateo ima još tri sestre i četiri brata, pa možete zamisliti koliko je teško živjeti ovoj skromnoj obitelji.

– Živimo od dječjeg doplatka i pomoći koju dobivam kao roditelj njegovatelj, no to nije ni približno dovoljno kako bismo preživjeli. Stalno sam uz Matea pa više ne mogu ići raditi za nadnicu, a troškovi koje imamo ne možemo pokriti. Treba se nekako prehraniti i kupiti djeci osnovne potrepštine, samo tjedan dana u zagrebačkoj bolnici nas košta 1000 kuna, a gdje je onda tek put u Češku i mjesec dana boravka kako bi bila uz svog sina – zabrinuto je kazala gospođa Galjer.

Foto: Glas Podravine.

Dodaje kako se Mateo ograničeno kreće i jedva obavlja svoje osnovne higijenske potrebe, ne može u kadu pa su iz ionako skromnih sredstava nekako uspjeli skupiti za tuš kabinu. Teško mu je spavati, a i kod dizanja iz kreveta potrebna mu je pomoć pa je obitelj stalno uz njega. Trenutno pohađa osmi razred, no ne može do škole u Đurđevac već učiteljica dolazi u kućne posjete i drži satove poduke.

Majka Elvira hrabro podnosi sve životne nedaće, no na rubu je izdržljivosti te moli za pomoć kako bi Mateo konačno živio dostojanstvenim životom.

– Potrebna nam je financijska pomoć jer si sami više ne možemo pomoći. Kad smo prvi puta išli na operaciju, javili su se neki ljudi, pomogla je i Općina, no to je kratko potrajalo. Sada evo već idemo na petu operaciju i još nas nitko nije nazvao i ne znamo više kome bi se obratili. Ako netko ima informaciju ili poznanstvo u Europi gdje bi mogli ići na pregled i operaciju, molim da nas kontaktira i pruži ruku spasa – zavapila je gospođa Galjer.

Svatko tko želi pomoći da Mateo ode na operaciju u inozemstvo, može uplatiti novac na račun otvoren u Zagrebačkoj banci na ime – Mateo Galjer HR6623600003238025343 ili ih možete kontaktirati na telefonski broj 092/179-2431. Uključite se i pomozite kako bi naš mladi junak imao barem malo sretnije djetinjstvo.

Tekst: Karlo Sigetić, Glas Podravine