Četvrtak, 18. travnja 2024.

HNS protiv inicijative o selidbi Sveučilišta Sjever u Varaždin

Županijske organizacije Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata Koprivničko-križevačke i Varaždinske županije te Podružnica Varaždin uputili su zajedničko priopćenje medija u kojemu ističu kako se HNS protivi prijedlogu Roberta Podolnjaka (Most) o preimenovanju Sveučilišta Sjever u Sveučilište u Varaždinu te preseljenju sjedišta u Varaždin.

— ŽO HNS-a Koprivničko-križevačke županije, ŽO HNS-a Varaždinske županije i HNS Podružnica Varaždin podržavaju Sveučilište Sjever u postojećem obliku jer smatramo da je jedan od temeljnih elemenata razvoja našeg kraja dobro i kvalitetno obrazovanje, koje ujedno mora biti i dostupno građanima. Varaždin već ima svoje sveučilište, Sveučilište Sjever — stoji u priopćenju.

Iz HNS-a pojašnjavaju kako na sjeveru Hrvatske žele jako regionalno sveučilište, što Sveučilište Sjever polako i postaje, kako bi preokrenuli trendove u obrazovanju i gospodarstvu. Također, smatraju da je Podolnjakova teza promašena jer Ustav Republike Hrvatske u Članku 68. jamči autonomiju sveučilišta.

— Prava tema kojom se svi zajedno moramo baviti je kako pomoći još bržem razvoju Sveučilišta, kako povećati upisne kvote za redovite studente, te privlačenjem novaca iz EU i ostalih fondova za razvoj Sveučilišta Sjever — stoji u priopćenju.

Također, iz HNS-a dodaju kako su ponosni da su upravo dva prijateljska grada, Varaždin i Koprivnica, prepoznala potrebe svojih građana te “ustrajno i nesebično krenula u projekt osnivanja javnog sveučilišta na sjeveru RH”.

zatvori