Četvrtak, 18. travnja 2024.

Gradsko vijeće danas raspravlja o proračunu i imenuje zamjene za Tomislava Babića

Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici popodne će se okupiti članovi koprivničkog Gradskog vijeća.

Glavna točka svakako je donošenje proračuna za iduću godinu, o kojemu je predsjednik Gradskog vijeća, HSS-ov Ivan Pal rekao:

— U svakom slučaju, to je proračun koji je realan. Obuhvaća četiri, pet velikih projekata koji se trebaju sufinancirati iz fondova ili Europske unije ili iz fondova koji su nam na raspolaganju u Hrvatskoj. Ostalo je klasika, nešto što je realno i što bi trebalo osigurati jednu normalnu kvalitetu života u ovom gradu.

Pal je pobrojao da su među velikim kapitalnim investicijama energetska obnova Osnovne škole “Braća Radić”, izgradnja reciklažnog dvorišta i sortirnice otpada, a konačno bi se mogao i riješiti cestovni spoj između Reke i Starigrada. Sve su to projekti za koje se očekuje sufinanciranje iz fondova Europske unije i drugih izvora, podsjetio je predsjednik Gradskog vijeća te usprkos iznosu većem od 223 milijuna kuna ocjenjuje:

— Zapravo kad ga vidite na prvi pogled, taj proračun izgleda vrlo velik. No znatan dio tog novca bismo trebali povući, a morate imati otvorene stavke i pripremljeno, uvjetno rečeno predfinanciranje za takve stvari. Vjerujem da je to proračun kojega ćemo moći realizirati iduće godine.

Prijedlog proračuna sasvim drugačije vidi predsjednik koprivničke Mreže Miljenko Flajs:

— Smatramo da napuhavanjem proračuna gradska vlast prikriva tešku i neodrživu financijsku situaciju. Proračun Grada Koprivnice za 2018. godinu iznosi 223 milijuna kuna, što je 50 milijuna više nego lani. Smatramo ga nerealnim, temeljenim na neostvarivim prihodima koji se ne podudaraju sa stvarnim stanjem u koprivničkom gospodarstvu i držimo da je u službi samopromocije gradske vlasti.

Recimo i da će Gradsko vijeće danas imenovati zamjene za Tomislava Babića, SDP-ovca koji je odselio iz Koprivnice i tako oslobodio neka od mjesta u gradskom predstavničkom tijelu. Tako će umjesto njega funkciju predsjednika Mandatnog povjerenstva obnašati Dario Jembrek, a u Odboru za statutarno-pravna pitanja i u Odboru za branitelje zamijenit će ga SDP-ova Nataša Tetec i laburist Dragutin Jeđud.

Početak sjednice najavljen je za 16 sati.

zatvori