Izvor: koprivnica.hr
Akademski slikar, scenograf, kostimograf i bivši dekan Akademije likovne umjetnosti u Zagrebu Zlatko Kauzlarić Atač primio je orden Viteza reda umjetnosti i književnosti Ministarstva kulture Republike Francuske.

Orden je dodijelila Nj. E. gđa. Corinne Meunier, veleposlanica Francuske Republike u Republici Hrvatskoj i to za razvoj kulturnih veza između Francuske i Hrvatske.

Svečanosti su uz obitelj i mnogobrojne prijatelje prisustvovale zamjenice gradonačelnika Ksenija Ostriž i Melita Samoborec. Ispred Koprivničko-križevačke županije prisutan je bio Ratimir Ljubić, zamjenik župana.

Emotivnim govorom Zlatko Kauzlarić Atač zahvalio se Veleposlanici na primljenom ordenu.

– Veliki narodi pišu svoje životopise u tri knjige – knjigu svojih dijela, u knjigu svojih riječi i u knjigu svoje umjetnosti. Nijednu od tih knjiga ne možemo razumjeti ako ne pročitamo i druge dvije, ali od sve tri knjige jedino je vjerodostojna posljednja. U svojoj borbi za ostanak čovjek je osjetio potrebu da razvije svojstva misli i osjećaja u želji da se približi idealu savršenstva, uravnoteženosti, razuma, pravde i fizičke ljepote.
Kao kroz maglu prisjećam se šetnje Parizom, šetnje Pont des artsomi pogledom prema Louvru, pogledom prema katedrali Notre-Dame. Uzbuđeno sam žurio uzduž obale Seine na Île Saint–Louisu gdje se održavala moja pariška izložba. Bio sam mlad, dvadeset i nešto godina, sanjajući o djelima vrijednim velike tradicije udišući miris davno utemeljene kulture s osjećajem da se nalazim u pravom središtu civilizacije, a onda sam se vratio u svoj vrt, jer treba okapati svoj vrt. Kako reče Candide, velikog prosvjetitelja Voltaira – jer ne treba lutati, treba kopati. I tako sam zabio olovku i kist u svoju podravsku zemlju iz koje je iznikla Podravska pivnica, interijeri Podravkine poslovne zgrade i bolnice, Podravkina žlica, Podravkin rekreativni centar, u kojem večeras pozdravljam gospođu ambasadoricu te joj od srca zahvaljujem na ukazanoj časti.

Prije same svečanosti održan je kratki sastanak Nj. E. gđa. Corinne Meunier, veleposlanice sa Zlatkom Kauzlarićem Atačem i predstavnicima Grada Ivanom Palom, predsjednikom Gradskog vijeća, Ksenijom Ostriž, zamjenicom gradonačelnika, Melitom Samoborec, zamjenicom gradonačelnika te Robertom Čiminom, ravnateljem Muzeja grada Koprivnice. Bila je to prilika za razgovor o gospodarskom i kulturnom razvoju grada Koprivnice i okolice, ali i mogućnostima buduće suradnje.