Četvrtak, 28. ožujka 2024.

FOTO Izviđači Kamengrada iz Beča donijeli Betlehemsko svjetlo u Koprivnicu

Izviđači Odreda Kamengrad ponovno su nam donijeli Betlehemsko svjetlo mira i to čak iz Beča. Tako su 25. godinu za redom nastavili tradiciju koju su u Hrvatskoj započeli upravo naši, koprivnički izviđači predvođeni Miroslavom Svorenom – Mikijem kada su po svjetlo mira otišli u Austriju.

Ove godine koprivnički izviđači su zajedno s đurđevačkim Odredom izviđača Picoki iz Zagreba krenuli prema Beču gdje su odsjeli kod austrijskih kolega.

— Prvi dan smo razgledavali Beč, a drugi dan smo primljeni u hrvatskoj ambasadi. Poslije smo išli u crkvu gdje je naša Gabriela Lončar zapalila Betlehemsko svjetlo koje smo u nedjelju predali Zagrebačkoj katedrali — rekla je Valentina Lončar iz Odreda Kamengrad.

Izviđači Kamengrada s Betlehemskim su se svjetlom vratili u Koprivnicu te već obilaze gradske i prigradske župe te vrtiće. Jučer su tako svjetlo mira predali Župi Blaženog Alojzija Stepinca na Lenišću, dok je od jutros svjetlo mira u Pastoralnom centru Svetog Leopolda na Vinici, a od 15 sati i u Dječjem vrtiću Lastavica u Peterancu.

Sutra, u četvrtak, izviđači će posjetiti Dječji vrtić Sv. Josipa u Koprivnici od 15:15 sati. U petak od 18 sati zahvaljujući koprivničkim izviđačima svjetlo će stići i u crkvu Blažene majke Terezije u Starigradu od 18 sati.

U subotu će svjetlo stići u crkvu sv. Antuna Padovanskog u Koprivnici od 18 sati, a na sam Badnjak svjetlo mira zasjat će u 9 ujutro u crkvi sv. Nikole u Koprivnici, u 11 sati crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Močilama te u koprivničkom Domu za starije i nemoćne osobe u 20 sati.

Podsjetimo, u Hrvatsku je Betlehemsko svjetlo kao simbol Djeteta Isusa koji je došao na svijet donijeti ljudima mir i ljubav prvi donio 1991. godine iz Beča tadašnji predsjednik Vlade Republike Hrvatske Franjo Gregurić, a od 1992. svjetlo donose izviđači. Te godine po Betlehemsko svjetlo išlo se k slovenskim tabornicima u Ljubljanu, a 1993. po svjetlo izravno u Beč odlaze izviđači Odreda Kamengrad iz Koprivnice pod vodstvom koordinatora za Betlehemsko svjetlo Saveza izviđača Hrvatske, Koprivničanca Miroslava Svorena-Mikija.

zatvori