Srijeda, 24. travnja 2024.

FOTO Centar Svitanje proslavio je šezdeset godina skrbi za djecu i mlade bez roditelja

Koprivnički Centar za pružanje usluga u zajednici Svitanje proslavio je danas okrugli šezdeseti rođendan.

Sve je krenulo 1957. godine s Đačkim domom, a ustanova je kroz godine proživjela nekoliko transformacija i promjena imena. No briga za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi uvijek joj je bila glavna zadaća.

Tako se danas slavila kontinuirana briga za djecu i njihove obitelji i socijalna osjetljivost Koprivnice i njezine okolice.

– Kroz ovih šezdeset godina ustanova je brinula o 1247 djece, a od toga je oko 110 bilo smješteno, živjelo i odrastalo u Svitanju. O stotinjak djece brinemo unazad tri godine. Ona su imala sreću da nisu bila izdvojena iz obitelji, da su živjela s roditeljima, a da im je Svitanje bilo podrška i da imaju sretnije djetinjstvo od one djece koja su bila izdvajana – rekao je tim povodom ravnatelj Svitanja Milivoj Androlić.

Naime, tada Dječji dom Svitanje prije tri godine prvi je u Hrvatskoj proveo deinstitucionalizaciju dječjih domova u kojima država skrbi o djeci bez odgovarajuće roditeljske brige. Pomoćnica ministrice za provedbu socijalne politike, organizaciju i nadzor ustanova Maja Vučinić Knežević, koja je danas prisustvovala svečanoj proslavi, istaknula je da je koprivnički Centar Svitanje pravi primjer dobre prakse.

– Ovakve ustanove su jako važne za sredinu u kojoj se nalaze jer, ne samo da pomažu djeci, već je to subjekt koji mora pomagati svakoj osobi u potrebi – poručila je.

Centar Svitanje danas brine o tridesetak djece, a u godinama koje su pred njima, kaže ravnatelj Androlić, željeli bi otvoriti poludnevne boravke u Križevcima i Đurđevcu te oformiti mobilni tim za pružanje socijalnih usluga po terenu.

Vrijedno je istaknuti da su svečanosti prisustvovali i predstojnica ureda UNICEF-a u Republici Hrvatskoj Valentina Otmančić, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, predstojnica Ureda državne uprave Koprivničko-križevačke županije Elizabeta Repić-Perković, zamjenica gradonačelnika grada Koprivnice Ksenija Ostriž, predsjednik Gradskog vijeća Grada Koprivnice Ivan Pal te mnogi drugi.

zatvori