Petak, 19. travnja 2024.

FOTO: ODRASLOM LIMAČU U ČAST Drugi Dani Paje Kanižaja održani su u Đelekovcu

Drugi Dani Paje Kanižaja održani su u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici i Osnovne škole ‘Mihovil Pavlek Miškina’ u književnikovu rodnom Đelekovcu.

Pod nazivom “V Đelekovcu sem se rodil…” održan je program u kojemu su Pajine stihove interpretirali polaznici i ogajateljice Dječjeg vrtića Iskrica i učenici i učiteljice đelekovečke škole. U programu su sudjelovali i načelnica Općine Štefica Sirutka te Bemian duet koji je uglazbio Pajine stihove. Zanimljivo je da je među djecom koja su nastupila bilo i dvoje Pajinih nećaka: vrtićarka Maša Sabolić i učenik trećeg razreda Borna Sabolić književnikovi su nećaci po mamama.

Sonja Vuljak, ravnateljica škole koja nosi ime drugog velikog đelekovečkog književnika Mihovila Pavleka Miškine, iznimno je ponosna i zadovoljna što je škola bila domaćin održavanja večeri Pajine poezije i programa njemu u čast. Prisjetila se da je rođeni Đelekovčanin tijekom tridesetak godina rado dolazio u školu svog djetinjstva i održao mnoge zanimljive programe učenicima i žiteljima rodnog mu Đelekovca.

— Izuzetno smo sretni što smo ga imali, što je bio stalni gost naše škole, ali i što smo imali prilike družiti se s njim i kratko vrijeme uoči njegove smrti. Želimo mu se odužiti i nadam se da će Đelekovec biti središte Dana Paje Kanižaja — rekla je ravnateljica Vuljak, izrazivši uvjerenje da će upravo Matica hrvatska pretvoriti manifestaciju u nešto što će nadrasti lokalnu razinu. Dodala je i da je želja svih u đelekovečkoj školi da se ostvari ideja još jednog Đelekovčana, Siniše Cmrka, da se pokrene i zaživi literarni natječaj za osnovnoškolce na nacionalnoj razini.

Podsjetimo i da Dom kulture u Đelekovcu od lani nosi ime Paje Kanižaja te je njemu u čast tamo postavljena spomen-ploča.

zatvori