Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Župani sjevernih županija jučer su bili na sastanku u Vladi, evo o čemu su razgovarali

Župani pet sjevernih hrvatskih županija, među kojima je podravsko-prigorski Darko Koren, bili su jučer na sastanku u hrvatskoj Vladi.

S premijerom Andrejom Plenkovićem, ali i potpredsjednikom te još sedmero ministara razgovarali su o inicijativi za osnivanjem Savjeta za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku.

Naši su župani tu inicijativu uputili Vladi nakon što je ova pokrenula Projekt Slavonija, Baranja i Srijem. Župani sjevernih županija smatraju da bi osnivanje Savjeta za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku pridonijelo daljnjem razvoju ovih županija pogotovo u kontekstu jače apsorpcije europskih sredstava za realizaciju njihovih kapitalnih projekta.

Posebno su zadovoljstvo izrazili otvorenom i kontinuiranom suradnjom i dijalogom sa svim ministrima.

Uz premijera Plenkovića na sastanku sa županima Darkom Korenom, Radimirom Čačićem, Damirom Bajsom, Matijom Posavcem i Željkom Kolar bili su i potpredsjednik vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, ministar državne imovine Goran Marić, ministar financija Zdravko Marić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i ministar turizma Gari Cappelli.

Jučerašnji sastanak bio je, stoji u Vladinu priopćenju, prigoda da razmijene mišljenja o konkretnim projektima iz različitih resora, a posebno regionalnog razvoja, prometa, infrastrukture, zdravstva, turizma i školstva.

Tako je premijer Plenković naglasio da je prioritet Vlade ravnomjeran regionalni razvoj cijele Hrvatske, a daljnji razgovor o važnim projektima najavio je tijekom sastanka Vlade sa svim županima koji će biti održan u prosincu u Šibeniku.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac istaknula je da Vlada vodi računa o ravnomjernom razvoju svih krajeva Hrvatske. U tom je kontekstu najavila da će na sjednici Vlade u Osijeku biti predstavljen institut razvojnog sporazuma, kroz koji će se, najavila je, u narednim mjesecima i sa županima pet sjevernih županija razgovarati o njihovim prioritetima i projektima koji će biti financirani iz europskih fondova.

Podsjetila je da je u proteklih godinu dana na području tih županija financirano 60 projekata ukupne vrijednosti 51 milijun kuna kroz Program održivog razvoja lokalne zajednice i Program podrške regionalnom razvoju. Ukupno ugovorena sredstva iz operativnih programa koji su trenutno na raspolaganju Hrvatskoj na području ovih pet županija iznose 401 milijun eura.

Ministar financija Zdravko Marić rekao je pak da su župani sjevernih županija upoznati s Konačnim prijedlogom zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, koji će, istaknuo je ministar financija, svim županijama u Hrvatskoj donijeti jednostavniju i pravedniju raspodjelu prihoda od poreza na dohodak. Dodao je da će neto efekt biti pozitivan, osobito za ovih pet sjevernih županija. Naglasio je i da su porezna, neporezna i administrativna rasterećenja gospodarstva i građana jedan od prioritetnih ciljeva Vlade Republike Hrvatske.

U ime svih župana sudionika jučerašnjeg sastanka bjelovarsko-bilogorski Damir Bajs je rekao da žele zajedno s Vladom i Vladinim institucijama dogovarati strateške programe za ovaj dio Hrvatske, a župan Darko Koren je kao zajednički projekt županija i Vlade istakao realizaciju projekta Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica.

Objavljeno je i da će idući sastanak petorice naših župana s premijerom Plenkovićem biti održan krajem siječnja ili početkom veljače.

 

zatvori