Utorak, 16. travnja 2024.

Željko Pintar i dalje na čelu podravsko-prigorskog HSU-a: Zahvaljujući dobroj suradnji u Županiji smo osigurali sto posto više novca za umirovljenike

Željko Pintar ostaje na funkciji predsjednika županijske organizacije Hrvatske stranke umirovljenika, odlučilo je to svih 28-ero pozvanih delegata koji predstavljaju više od 400 članova HSU-a u Podravini i Prigorju.

Na redovnoj izborno-izvještajnoj skupštini održanoj u ponedjeljak u Koprivnici, za Pintarove zamjenike izabrani su Slavko Konfic i Ivo Kostanjevec. Uz njih trojicu u županijskom predsjedništvu još su predsjednici gradskih organizacija iz Koprivnice i Križevaca Željko Šemper i Božidar Štubelj.

Cilj im je, kaže Pintar, nastaviti rješavati svakodnevne životne probleme ovdašnjih umirovljenika i svih građana treće životne dobi:

— Osnovali smo županijski Savjet umirovljenika kojim ćemo nastojati pomoći rješavanju većine problema poput subvencioniranja troškova smještaja u domove izvan mreže Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. Oni su duplo skuplji od domova u sustavu, koje sufinancira država.

Osim toga, kaže Pintar, velike napore ulažu u uređenje sustava palijativne skrbi i pomoći financiranja programa udruga:

— Tako smo preko Županije osigurali gotovo sto posto više novca za rad umirovljeničkih udruga.

Riječ je naime o dogovoru sklopljenom uoči formiranja skupštinske većine, kad je Pintar preuzeo funkciju predsjednika Županijske skupštine. Sada, kad je kreiran prijedlog županijskog proračuna za iduću godinu, zadovoljan je njegovom provedbom:

— Za umirovljenike i starije osobe već su izdvojena sto posto veća financijska sredstva nego do sad. A preko Savjeta ćemo rješavati naše zacrtane programe i nastojati realizirati sve što smo tražili. Naravno da sve ovisi o raspoloživoj količini novca, no nastojat ćemo da se realizira sve što smo tražili. Za sad imamo i potporu izvršne vlasti.

A mogu li se onda podravsko-prigorski umirovljenici nadati da će, poput primjerice onih iz grada Koprivnice, dobiti županijske božićnice?

— Mi na županijskom nivou ne možemo isplaćivati božićnice, no možemo tražiti neku pripomoć za naše sugrađane. To je i u programu Savjeta. Kad je pak riječ o Koprivnici, ona to može, a zahvaljujući i našem vijećniku Željku Šemperu, gradski dar se povećao na 200 kuna, ali i cenzus. Naime na taj novac pravo imaju umirovljenici s primanjima do 1.800 kuna.

— Moram izraziti zadovoljstvo suradnjom koju smo kao stranka uspjeli uspostaviti i u Gradu Koprivnici i u Koprivničko-križevačkoj županiji — kaže ponovnoizabrani predsjednik županijskog HSU-a Pintar.

Podravsko-prigorski HSU uživa i dobar status u središnjici stranke. Naime, na izbornoj skupštini bio je i predsjednik Silvano Hrelja sa suradnicima i izrazio je zadovoljstvo i potporu za poteze na lokalnom nivou.

A za podsjetiti je i da su Željko Pintar, Željko Šemper i Božidar Štubelj u Predsjedništvu i Središnjem odboru stranke.

Recimo i da je na izbornom skupu partnerskog HSU-a gostovao i predsjednik Mreže nezavisnih lista, podravsko-prigorski župan Darko Koren koji je također izrazio zadovoljstvo suradnjom s tom strankom.

zatvori