Snimila Sanja Lovnički.
Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije i Zajednica udruga vinogradara, vinara i voćara Koprivničko-križevačke županije pozivaju vas na 12. Veliku martinjsku špelanciju 4. studenščaka (subota) A.D. 2017. od 10:00 sati v Koprivnicu, na Trg bana Josipa Jelačića.

Po jednu ulaznicu za predstavu osvojili su Sanja DelimarZorica KomosarLidija ČesiJelena RašanZvonko Trgovčević. Čestitamo!


Martinjski običaji i obnašanje tradicije po Križevačkim štatutima i Koprivničkim regulama u veselim društvima po vinogradima i ugostiteljskim objektima u našem kraju imaju dugu povijest. Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije već tradicionalno organizira Veliku martinjsku špelanciju – sastanak pedesetak meštri martinjskog ceremonijala iz cijele Hrvatske. Oni će između sebe izabrati Velikog meštra martinjskog ceremonijala, prvog među jednakima, kojemu će predati pečat i kapu – simbole vinovlasti.

Veliki meštar martinjskog ceremonijala izabire ime pod kojim će obnašati svoj “vinifikat” narednih godinu dana, propisuje od kada do kada se održava Martinje, po kojim pravilima te izdaje testemoniume meštrima martinjskog ceremonijala da idu u svijet širiti “vinovjeru”.

Po jedinstvenom ritualu oni na kraju krste mošt u vino i vlasniku izdaju “krsni list” kao dokaznicu da je “poganin” mošt preveden u finu vinsku kapljicu koja se bude rado pila. Osim u programu, posjetitelji mogu uživati i u dobroj kapljici koju će im na degustaciju ponuditi eminentni vinari iz Hrvatske i inozemstva te članovi udruga vinara iz Koprivničko-križevačke županije.

Pozivamo i vas da nam se pridružite u Koprivnici, 4.11.2017. godine (subota) od 10,00 prije podne. Sve informacije možete dobiti u TZ Koprivničko-križevačke županije na tel. 048/624-408 ili mobitel 098/305 – 186 (Krešimir Blažek, koordinator manifestacije).

Program 12. Velike martinjske špelancije

10:00 Početak programa na štandovima: vinari i udruge vinara, kućne radinosti i ostali izlagači (Trg bana Josipa Jelačića)
11:00 Povorka sudionika Vinode kroz grad (dobošari, kuburaši, martinjski meštri, vinski vitezovi)
11:30 Prijem martinjskih meštri na Trgu bana Josipa Jelačića (gradonačelnik i župan)
– Predstavljanje martinjskih meštri i njihovi pozdravi, pozdravi domaćina
12:00 Početak redovne godišnje VINODE uz pucanjeve kuburaša
– Izbor Velikog meštra martinjskog ceremonijala
– Riječ novog Velikog meštra martinjskog ceremonijala
– Vinifikacija novih Martinjskih meštri (pripravnika, kandidata i martinjskih meštri)
13:00 OBJAVA POČETKA KRŠTENJA MOŠTA
– Krštenje prinesenih mošteva i podjela krsnih listova
14:00 Martinjsko  veselje na trgu
15:00 – pod šatorom na trgu: Predstava “Remetinec” Vida Baloga i Davora Dretara Drelea (uz kupnju ulaznice po 40,00 kuna prije predstave ili u predprodaji u Hotelu Podravina i Cafe baru Kaktus).