Petak, 29. ožujka 2024.

TJEDNA PROGNOZA Priprema li nam prosinac snježnu dobrodošlicu?

Pred vratima smo prosinca, posljednjeg mjeseca u godini i prvog mjeseca klimatološke zime. Premda je astronomski početak zime tek 21. prosinca, klimatolozi ju računaju od prvoga dana mjeseca. Upravo bi nam posljednji dani studenoga i prvi dani prosinca mogli donijeti dašak pravog zimskog vremena, no još uvijek je malo toga izvjesno osim da nam uskoro stiže još jedna hladna promjena vremena.

Što se tiče hladnoće, ona nam je već stigla s frontom koja je preko naših krajeva prešla u noći sa subote na nedjelju. Zapuhalo je malo sjeverca i palo je 26 litara kiše po kvadratnom metru, ali temperature su pale – možda smo u iskušenju da kažemo neugodno pale, no ipak ne baš neprimjereno s obzirom na doba godine.

Ponedjeljak će također biti hladan. Bit će djelomično sunčano, možda s malo više oblaka tu i tamo. I dalje će puhati sjeverac, ali ne tako jako kao u nedjelju. Temperatura će se kretati oko 4 do 6 stupnjeva, poslijepodne uz dovoljno sunca možda i stupanj više. No, prema večeri će ponovno zahladjeti i u utorak ćemo se vjerojatno opet probuditi na negativnoj temperaturi uz mraz. Sunce će nas ugrijati do nekih 7 stupnjeva, a umjesto sjeverca zapuhat će jugozapadnjak. Prema večeri lagano će nas prekriti naoblaka sa sjeverozapada i to će, uz već spomenuti vjetar, biti prvi znaci nadolazeće promjene vremena.

Srijeda nam, kao što smo već rekli, donosi pogoršanje. Već od jutra bi trebalo biti oblačno. Tijekom dana će uglavnom puhati vjetar južnih i jugoistočnih smjerova, a s jugozapada će nam stizati kiša, možda i u pljuskovitom obliku. Nakon hladnog jutra danju idemo do nekih 7-8 stupnjeva.

Ovako je bilo u Koprivnici 12. studenoga 2016. Snimio Marko Posavec.

Oborine će se vjerojatno protegnuti i na četvrtak kada će nad nas prodrijeti hladniji zrak. I u tome leži ključ odgovora na pitanje hoće li ovoga tjedna u nizinama padati snijeg. Naime, bude li još uvijek dovoljno oborina nakon što temperature padnu u noći na srijede u četvrtak, možemo računati na padanje snijega. No, ako oborine prestanu prije toga, kao što to neki prognostički modeli sugeriraju, onda ćemo ostati na kiši. Ono što je manje-više sigurno je da će četvrtak biti oblačan i hladan uz umjeren sjeverni vjetar i možda nekakvo djelomično razvedravanje u drugom dijelu dana. Ako snijega i bude, nema govora o stvaranju pokrivača osim eventualno u višim predjelima.

Zimoljupci među nama imaju se čemu nadati u prvim danima prosinca, dakle od petka i predstojećeg vikenda pa prema Sv. Nikoli. Daleko od toga da možemo s bilo kakvom sigurnošću reći “bit će snijega”, ali vremenska situacija koja će se u tim danima posložiti svakako dopušta tu mogućnost. U svakom slučaju bit će ga blizu, a sad koliko točno blizu, još ćemo vidjeti. Izvjesno je da nam slijedi hladnije razdoblje u kojemu bi trebalo biti i ponešto oborina.

A što se tiče astronomske zime, ona će početi 21.12. u 17:28. Hoće li biti snijega i hoće li potom uslijediti bijeli Božić, u ovom trenutku zaista nitko na svijetu ne zna.

zatvori