Utorak, 16. travnja 2024.

SLAVIMO NAJVESELIJI VINSKI PRAZNIK No, martinjskim običajima usprkos, ne sjedajte pijani za volan!

Pred nama je Martinje – najočekivaniji i najradosniji događaj svih vinogradara, vinara i ljubitelja vinske kapljice, ali i naše tradicije. Dan je to kad vinski meštri krste nezreli mošt i on potom stječe “gospodski” status mladoga vina.

No, uslijed vinskog veselja mnogi kušači vina podliježu iskušenjima i uslijed prikupljenih promila, a nesvjesni svojih pravih sposobnosti, sjedaju za volan i zadaju glavobolju policiji te ugrožavaju svoju sigurnost i sigurnost svih drugih sudionika u prometu.

Stoga policija nastavlja tradiciju aktivnosti martinjskog vikenda, pa od danas i sve do ranih jutarnjih sati ponedjeljka 13. studenoga, pojačano nadzire alkoholiziranost vozača s posebnim naglaskom na mlade vozače. Već i male količine alkohola u organizmu, upozoravaju iz policije, povećavaju samopouzdanje i smanjuju osjećaj odgovornosti.

Mirela Škvorc. Snimio Marko Posavec.

– Ponovno upozoravamo da alkohol negativno utječe na vozačke sposobnosti. Na neki način zavarava vozača jer mu daje osjećaj odnosno uvjerava ga da je iznadprosječno sposoban dok uistinu otežava i uočavanje i rezoniranje, a i usporava reakcije vozača – govori voditeljica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU koprivničko-križevačke Mirela Škvorc.

Kako bi vozači izbjegli policijske sankcije i, što je još važnije, kako ne bi ugrožavali sami sebe i druge sudionike u prometu, policija savjetuje osobama koje konzumiraju alkohol da ne sjedaju za upravljač već da koriste usluge taksi službe ili javnog prijevoza.

Kako će se većina proslava Martinja održavati u “goricama” odnosno vinogradima, preporučuje se vozačima da tamo i prespavaju ako je to moguće, ili da vožnju kući prepuste osobama koje nisu pile alkohol, a posjeduju valjanu vozačku dozvolu.

Podsjećamo i kako će policijski službenici prilikom pojačanog nadzora posebnu pozornost posvetiti mladim vozačima za koje vrijedi apsolutna zabrana alkohola za volanom, odnosno 0,00 promila.

Prilikom pojačanog nadzora alkoholiziranosti vozača sankcionirat će se, dakako, i sva ostala gruba kršenja prometnih propisa.

Spomenimo na kraju i kako je lani pojačani nadzor povodom Martinja trajao od 11. do 14. studenoga, a u to su se vrijeme dogodile dvije prometne nesreće s materijalnom štetom.

Oba vozača koja su prouzročila nesreće bili su pod utjecajem alkohola. Policijski su službenici tada kontrolirali 721 vozača te utvrdili 102 prometna prekršaja, od kojih se 41 odnosilo na alkohol.

zatvori