Četvrtak, 18. travnja 2024.

Romi šire proizvodnju krastavaca, u tome će im pomagati Županija i općine u kojima će biti plantaže

Zamjenik župana Ratimir Ljubić u ponedjeljak 20. studenoga u prostorijama županijske uprave sastao se s predstavnicima Udruge Roma “Korak po korak” te načelnicima općina kako bi dogovorili daljnje korake glede nastavka projekta proizvodnje krastavaca.

Glavna ideja je da se u pet općina, Peterancu, Drnju, Hlebinama, Molvama i Virju za po dvije romske obitelji osiguraju osnovna sredstva u obliku stupova, žica, gnojiva i cijevi za navodnjavanje kojima bi se obrađivale mini plantaže krastavaca.

Navedene troškove za jednu obitelj u svakoj općini podmirila bi sama općina, dok bi sredstva za drugu obitelj sufinancirala Županija, a sve s ciljem poticanja zapošljavanja i samozapošljavanja romske populacije.

Podsjetimo, Udruga je s projektom sadnje krastavaca krenula prošle godine kad im je Grad Koprivnica za tu namjenu ustupio tri gradska zemljišta. Projekt se pokazao vrlo uspješnim jer je Podravka, s kojom je dogovoren otkup, umjesto ugovorenih dvadeset tona na kraju otkupila deset tona krastavaca više.

zatvori