Srijeda, 27. ožujka 2024.

Naša Drava će postati – nacionalni park?

Inicijativa za osnivanjem Nacionalnog parka Drava dobila je svoj stručni odbor, odrađeni su prvi radni sastanci na županijskoj i državnoj razini te u Agenciji za okoliš i prirodu. U pripremi je stručna podloga radi izrade studije obuhvata i važnosti područja.

Objavio je to jučer na svojoj Facebook stranici bivši gradonačelnik Đurđevca, saborski zastupnik Željko Lacković.

Stručni odbor čine Ana List i Valentina Peršić iz županijskog Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, profesori biologije Irena Tišljar i Miroslav Samardžić, biolozi Martina Stanešić i Goran Šafarek, potom Bojan Špoljar ispred Hrvatskih šuma, Mladen Matica u ime Zavoda za prostorno uređenje Koprivničko-križevačke županije i diplomirani inženjer geologije Martin Mahović ispred Grada Đurđevca.

Snimio Marko Posavec.

A zadatak stručnog odbora je stvoriti preduvjete kako bi se od Ministarstva za zaštitu okoliša mogla zatražiti izrada studije o stupnju i područjima zaštite rijeke Drave. Pojasnio je to Lacković Dravi.info i dodao:

– Republika Mađarska ima na ovom dijelu toka rijeke Drave proglašen nacionalni park kao ustanovu. Jasno da postoji želja da se određeni stupanj dodatne zaštite, u odnosu na postojeću, uvede i s naše strane, naročito kako bismo mogli koristiti financijska sredstva iz prekogranične suradnje, iz europskih fondova. Dobar primjer za to nam je Papuk koji je iz europskih sredstava povukao osamdeset milijuna kuna.

>> Goran Šafarek: Na Dravi se ne planira nacionalni park već park prirode, što bi bila odlična stvar za naš kraj

A da bi to bilo moguće, potrebno je, ističe Lacković, osnovati državnu ustanovu. Studiju koja je podloga za formiranje ustanove, odnosno proglašavanje nacionalnog parka ili parka prirode izrađuje Agencija za okoliš i prirodu i njezina izrada trebala bi, najavljuje Lacković, početi sredinom sljedeće godine.

Željko Lacković. Snimio Marko Posavec.

– Rijeka Drava s punim pravom nosi naziv ‘europska Amazona’. U cijeloj Europi ne postoje rijeke u prirodnom toku, ona meandrira u ovom podravskom dijelu i stvara prekrasan krajolik kakvog nema daleko nigdje. Kad bismo dobili ustanovu, neka bude park prirode, može raditi značajne iskorake u turizmu kao gospodarskoj grani – zaključuje.

Da rijeka Drava zaslužuje status parka prirode ili nacionalnog parka priča se duže vrijeme. Formalne zapreke ni za jedno, niti za drugo ne postoje, kaže Lacković, a kako će se situacija na kraju odviti, ostaje nam za vidjeti.

zatvori