Četvrtak, 28. ožujka 2024.

FOTO Županijska Liga protiv raka svečano je obilježila dva desetljeća djelovanja

Liga protiv raka Koprivničko-križevačke županije obilježila je 20 godina djelovanja.

Riječ je o, uvjetno rečeno, ‘tehničkoj’ obljetnici. Naime, Liga je ovako organizirana 1997. godine u skladu s novim teritorijalnim ustrojem u Hrvatskoj. No povijest borbe protiv raka u našem kraju seže puno dalje. Rekla je to Dravi.info predsjednica Lige dr. Marija Sačer:

— Davno je prepoznato da je rak toliki zdravstveni problem da se protiv njega ne može boriti samo zdravstveni sustav. Zato je tridesetih godina prošlog stoljeća u Švicarskoj, u Ženevi osnovana Međunarodna liga, a 1996. i Hrvatska liga protiv raka. Borba protiv ove bolesti u našem kraju je počela sedamdesetih godina prošlog stoljeća, u sklopu organizacija Crvenog križa.

— Vrijedno je spomenuti da je o štetnosti pušenja i opasnostima dobivanja raka još početkom prošlog stoljeća pisao doktor Gudrum — nastavlja dr. Sačer. — Odavno smo svjesni spoznaje da je rak teška bolest protiv koje se mora boriti cijela zajednica. Naše prve akcije bile su usmjerene prevenciji tada najčešćih vrsta raka: raka dojke i raka grlića maternice. 70-ih godina počelo se s prosvjećivanjem naših sugrađana. Tiskali smo mnoge edukativne brošure te održavali mnoga predavanja. Općinska Liga u Koprivnici je osnovana 1983., a sadašnja, županijska Liga 1987. To nam svima govori da mi danas obilježavamo dvadesetu obljetnicu osnutka županijske Lige, ali ne i borbe protiv raka na našem području.

Foto: koprivnica.hr

Većina aktivnosti i programa koje je osmislila i provela Liga protiv raka usmjerena je prevenciji: educiranju građana o načinima sprječavanja oboljenja, te, što je osobito važno, potrebi ranog otkrivanja oboljenja. Stoga dr. Marija Sačer kaže:

Rak je izlječiva bolest ako se na vrijeme otkrije. Sve što mi radimo prvo je primarna prevencija: nastojimo upozoriti i naučiti građane kako da se zaštite da se rak uopće ne dogodi. Znamo da je cigareta najštetniji čimbenik za ljudsko zdravlje i krivac je za rak pluća, danas najčešću i najtežu vrstu raka. Najbolja je zaštita stoga NE PUŠITI. Imamo vrste raka koje ranim otkrivanjem možemo uspješno liječiti. Zbog toga postoje i naši nacionalni preventivni programi za rano otkrivanje raka dojke, raka vrata maternice i raka debelog crijeva koji je sve češći u našem kraju.

— No, svijest o nužnosti da se javimo na poziv koji nam stiže na kućne adrese vrlo je mala. Naši ljudi nisu dovoljno odgovorni za svoje zdravlje. Riječ je o dobro organiziranim pregledima, bez čekanja, a postotak odaziva je porazan. Postotak odaziva na pregled za rak dojke, na mamografiju je 60%, a za pregled stolice na okultno i skriveno krvarenje tek 20 do 30%. To je jedan pokazatelj koliko je naš čovjek neodgovoran. A svijest o opasnosti koja se može svakome dogoditi aktivira se tek kad se slučaj raka dogodi u bližoj životnoj okolici, u obitelji, kod kumova, susjeda ili kolega na poslu.

Od doktorice Sačer doznajemo da je u porastu pobolijevanje od raka debelog crijeva. No, iako mi to sami volimo često isticati, činjenica je da nas u našem kraju ne pogađaju specifične vrste raka i da se uklapamo u važeće statistike.

— U žena je najčešći rak dojke, u muškaraca rak bronha, odnosno pluća. Potom i kod jednih i kod drugih slijedi rak debelog crijeva i cijelog probavnog trakta. Kod žena potom slijedi ginekološki rak, a kod muškaraca rak prostate. Rak dojke donekle je stavljen pod kontrolu jer godinama radimo na tome. Žene se ipak javljaju. No, u pojavnosti je još uvijek najčešći, ali na sreću smrtnost je sve manja. Rak se ipak sve bolje liječi.

Preventivni i edukativni programi i dalje će biti temelj djelovanja Lige protiv raka. No, posebno će se potruditi osigurati stručnjaka čije usluge pacijenti koprivničke bolnice još uvijek nemaju prilike koristiti, najavila je dr Sačer:

— Naše buduće aktivnosti usmjeravamo psihološkoj podršci, psihološkoj pomoći. Mi još uvijek u koprivničkoj bolnici nemamo psihoonkologa, dakle stručnjaka koji je nužan u onkološkom timu, a potreban je svakom pacijentu kod suočavanja s dijagnozom, kod liječenja, pa i u palijativnoj medicini. Mi ćemo sav svoj trud u sljedećem periodu uložiti u to da omogućimo barem povremeno, barem vanjskog specijalista u našoj bolnici.

Nakon svečane sjednice, u Domoljubu je održan Ligin tradicionalni dobrotvorni koncert izvorne hrvatske narodne glazbe iz Podravine i Međimurja. Ova značajna obljetnica obilježena je koncertom etno-glazbe uz nastup poznate hrvatske pjesnikinje, kantautorice i etnoglazbenice Lidije Bajuk, Tamburaškog sastava KUD-a „Seljačka sloga“ Donja Dubrava, višestrukog dobitnika prestižne glazbene nagrade „Porin“ te cimbalista Andrija Maronića iz Đurđevca.

Sav prihod od ulaznica i dobrovoljnih priloga namijenjen je aktivnostima Lige za borbu protiv raka.

zatvori