Srijeda, 17. travnja 2024.

Koprivnički vijećnici popodne o Piškornici: ‘Ovako delikatna tema kao što je ekologija zaslužuje istinitu, pravovremenu i točnu informaciju’

Koprivnički gradski vijećnici okupit će se popodne u 16 sati na četvrtoj po redu sjednici Gradskog vijeća. Iako Poslovnik ne poznaje termin tematska, ovo će doista biti sjednica koja će se prvenstveno baviti jednom jedinom temom – Piškornicom.

Gradski vijećnici, naime, žele odgovore na pitanja o aktualnom stanju na odlagalištu neopasnog komunalnog otpada na Piškornici, ali i o planiranim projektima – tehnologiji gradnje i budućeg razvoja Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica. Rekao je to Dravi.info predsjednik Gradskog vijeća, HSS-ov Ivan Pal, upozorivši na to da je ekologija vrlo delikatna tema, o kojoj ljudi razmišljaju jer je pravo na zdrav okoliš jedno od temeljnih prirodnih ljudskih prava.

No, kad je riječ o Piškornici, pitanja i nejasnoća je, kaže Pal, sve više:

Ivan Pal. Snimio Marko Posavec.

— Mi svi dobro znamo da je projekt Regionalnog centra projekt od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku. Također svi dobro znamo da moramo zbrinjavati otpad koji svi skupa stvaramo. No, želim podsjetiti koprivničku javnost, dobro se sjećam da je to trebalo biti županijsko odlagalište, potom smo došli do toga da je to odlagalište za četiri, a po novom za još dvije županije, Bjelovarsko-bilogorsku i Virovitičko-podravsku. Imali smo situaciju i da nam se zbog, kako je navedeno, održivosti projekta odlaže otpad iz gradova koji su izvan tih županija. A odjednom nam se pojavilo i pitanje energana o kojima dosad nije bilo govora. Smatram da građani Koprivnice, čiji je centar grada zračne linije puno bliže odlagalištu nego neki dijelovi općine Koprivnički Ivanec, imaju pravo postaviti svako pitanje i na svako od njih dobiti odgovor.

Današnja bi sjednica koprivničkog Gradskog vijeća tako trebala popuniti svojevrsne rupe u komunikaciji prema široj javnosti, koju je uočio predsjednik Pal:

— Moja osobna primjedba samom projektu prije svega je jako loša komunikacija sa širom zainteresiranom javnosti. Čitav niz informacija koje smo dobivali i dobivamo o stanju projekta dolazi, uvjetno rečeno, sivim kanalima. Najednom se pojavi informacija o spalionici, odnosno energani i tek potom tvrtka reagira i daje informaciju. Isto je tako i s podacima o kapacitetu odlagališta. Imamo podatak da je registrirano na otprilike 500.000 tona. Potom dobivamo podatak da je tražena dvostruko veća količina. Dakle, ima puno šumova u komunikaciji. Ovako delikatna tema kao što je ekologija zaslužuje istinitu, pravovremenu i točnu informaciju, naročito prema onom dijelu javnosti koji živi na rubu odlagališta.

Na današnju sjednicu Gradskog vijeća pozvani su i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš, direktor Piškornice Mladen Jozinović, župani četiri županije osnivača – Koprivničko-križevačke, Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske Darko Koren, Radimir Čačić, Matija Posavec i Željko Kolar, te načelnik Općine Koprivnički Ivanec Mario Švegović.

Predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal kaže da su svi oni pozvani i sudjelovati u raspravi, dok gosti koji su svoj dolazak najavili sukladno Poslovniku, raspravu mogu samo šutke pratiti.

Odlagalište Piškornica. Snimio Marko Posavec.
zatvori