Petak, 19. travnja 2024.

Komunalac gradi reciklažno dvorište i sortirnicu otpada, a Maja Hleb upozorila je građane zašto moraju paziti pri odvajanju otpada

Koprivnica je spremna za zakonske izazove restrukturiranja Komunalca koje treba provesti iduće godine. U prijedlogu proračuna za iduću godinu osiguran je novac koji će omogućiti apliciranje projekta izgradnje reciklažnog dvorišta i sortirnice otpada na kohezijske fondove od kojih se očekuje povrat 85% novca za njihovu izgradnju.

Doznali smo to od gradonačelnika Mišela Jakšića koji je smatrao potrebnim dodatno istaknuti: — Koprivnica je jedan od centara i lidera kružne ekonomije. Godinama provodimo odvojeno prikupljanje otpada kako bismo sve što se može usmjerili gospodarskoj oporabi. Zadatak nam je čuvati okoliš i omogućiti građanima da i dalje budu među “privilegiranima” koji u Hrvatskoj plaćaju među najnižim cijenama komunalnih usluga.

A projekt izgradnje reciklažnog dvorišta gotovo je – gotov. Dokument je trenutno u fazi usuglašavanja s GUP-om i bit će nam dostupan idući tjedan. Kad je pak riječ o projektu izgradnje sortirnice otpada, on je stigao otprilike do polovice, rekla nam je predsjednica Uprave koprivničkog Komunalca Maja Hleb pojasnivši:

— Radimo na analizi količina, odnosno radimo simulacije kako bismo utvrdili kolikim kapacitetom sortirnica treba raspolagati da bi zadovoljila potrebe Grada Koprivnice i općina u kojima će Komunalac biti koncesionar za zbrinjavanje otpada.

Maja Hleb. Snimio Marko Posavec.

Trenutno se testira prva varijanta, 10.400 tona godišnje za rad u jednoj smjeni. Prema dostupnim stručnim informacijama, najisplativije je da sortirnica radi u jednoj smjeni. Odgovorni trenutno razmatraju tri lokacije, dvije su već u Prostornom planu Grada Koprivnice, no ovog je trenutka najizglednija ona u Herešinu, kaže Maja Hleb.

U Koprivnici su iznimno ponosni na činjenicu da ovaj grad slovi za jednog od lidera odvojenog prikupljanja otpada. No, ovih dana više se puta imalo prilike čuti da, iako građani odvojeno prikupljaju otpad, on ipak odlazi na odlagalište komunalnog otpada na Piškornici. Evo što o tome kaže predsjednica Uprave Komunalca:

— Naravno da se sav otpad, iako posebno prikupljen, ne može oporabiti. Razlog tomu je njegovo onečišćenje. Stoga građane stalno upozoravamo i educiramo da nije dovoljno nešto odvojiti u žutu vreću: potrebno je odvojiti čisti otpad. Mi otpad trenutno sortiramo u reciklažnom dvorištu jer sortirnicu još nemamo. Ono što je nečisto tovari se u kamione i odvozi na Piškornicu, ostalo doista ide na daljnju oporabu.

Koprivnica trenutno dogovara sastanak s gradskom upravom Ljubljane, ali i upravom tamošnjeg komunalnog poduzeća da bi od njihovih stručnjaka doznali kako uspješno implementirati i provoditi učinkovito gospodarenje otpadom, najavio je gradonačelnik Jakšić. Uvjeren je da će u narednih pet do deset godina sustavom odvajanja otpada u četiri kante barem doseći njihov, kako kaže, fantastičan rezultat. Ljubljana navodno tako uspijeva uspješno oporabiti 60 do 70% prikupljenog otpada, odnosno za deponiranje ostaje svega tridesetak posto ukupno nastalog otpada.

zatvori