Četvrtak, 25. travnja 2024.

Formalno osnovana udruga čiji su ciljevi sanacija i zatvaranje Piškornice, predvodi ju doktor Ivica Jakupić

Udruga “Zelena Piškornica”, kao što je proteklih dana najavljivano, i službeno je osnovana.

Trenutno ju čini više od 50 članova iz Koprivničkog Ivanca, Koprivnice, Kunovca, Botinovca, Pustakovca, Drnja i Torčeca, a prema iskazanom zanimanju i potpori koju je inicijativa dosad dobivala, u Udruzi očekuju da će broj članova porasti.

Na osnivačkom skupu održanom u ivanečkom Društvenom domu, za predsjednika Udruge izabran je dr. Ivica Jakupić iz Koprivničkog Ivanca. Dopredsjednik je Aleksandar Potroško iz Pustakovca, a Upravni odbor bi za tajnicu, očekuje se, mogao imenovati Radovanku Vrabelj.

Uz njih troje u Upravnom odboru “Zelene Piškornice” su i Dijana Mikšić, Marina Rodek, Dijana Mikulinjak, Branka Kovač, Božica Hodžić, Stjepan Švagelj, Damir Vrban, Stjepan Šegović, Marcel Polak i Goran Kresl, dok su u Nadzornom odboru Lidija Jošt, Gordana Horvat i Biserka Geršić.

Na osnivačkom skupu potvrđene su ranije najave o ciljevima udruženih. Tako će zahtijevati sanaciju i zatvaranje smetlišta Piškornica što smatraju rješenjem za taj, kako kažu, gorući problem ovog dijela Podravine. Tom zahtjevu svojim je potpisima potporu dosad dalo oko 1200 građana, a s prikupljanjem potpisa potpore Udruga nastavlja i dalje.

“Zelena Piškornica” zalaže se za razvrstavanje otpada na kućnom pragu i recikliranje, te za deponiranje preostalog inertnog neškodljivog otpada na novoj lokaciji. Članovi udruge smatraju da se u odlučivanje o postupanju s otpadom i zagađivačima treba uključiti lokalna  zajednica i šira javnost, a zalažu se i za poticanje na aktivnosti koje doprinose smanjenju otpada te povećanju njegove prerade kako bi se ponovo iskoristio.

Udruga “Zelena Piškornica” za svoj je simbol uzela stilizirani prikaz livadnog plavca, zaštićenog leptira nastanjenog na livadi Zovje, inače spomeniku prirode u okolici Koprivničkog Ivanca, kojeg – smatraju, također ugrožava obližnje smetlište.

zatvori