Petak, 29. ožujka 2024.

FOTO Koprivnički Muzej raznim je aktivnostima obilježio Tjedan cjeloživotnog učenja

Muzej grada Koprivnice već petu godinu za redom sudjelovao je u obilježavanju Tjedna cjeloživotnog učenja.

Ove godine, 11. Tjedan cjeloživotnog učenja od 2. do 8. listopada koji se odvija pod motom Provježbaj mozak! obilježen je brojnim aktivnostima poput izložbi, radionica, predavanja i edukativnih programa koji su dio neformalnog obrazovanja i cjeloživotnog učenja kako bi se potaknuo interes zajednice za lokalnu baštinu te unaprjeđenje znanja, vještina i kompetencija kod osoba različite životne dobi.

Obilježavanje 11. Tjedna cjeloživotnog učenja započelo je u petak, 29. rujna, otvorenjem izložbe Lepoglavska čipka u Domu za starije i nemoćne osobe. Izložbu je predstavila Ljubica Dubovečak, direktorica Turističke zajednice Lepoglava, dok je čipkarica Nevenka Borovec Kihas prezentirala umijeće izrade lepoglavske čipke te zainteresiranim posjetiteljima odgovarala na pitanja o lepoglavskoj čipki i umijeću njezine izrade.

Obilježavanje se nastavilo edukativnim programom “Kulturna (re)generacija svaki dan”. Tijekom pet dana učenici Gimnazije “Fran Galović”, Srednje škole Koprivnica, Osnovne škole “Antun Nemčić Gostovinski” i “Đuro Ester” sudjelovali su na radionicama. Voditeljica radionica, pedagoginja Maša Zamljačanec upoznala ih je s korištenjem javnog prostora u izvedbene svrhe (ples, glazba, poezija), kulturnom baštinom Koprivnice i koprivničke Podravine kroz razgled postava muzeja s naglaskom na pojedine predmete iz zbirki te temom “Horor Vacui” u Galeriji Koprivnica.

Središnji dio Tjedna bio je posvećen nematerijalnoj baštini Podravine. Kroz radionicu Tradicijski plesovi Podravine, voditeljica radionice Nada Šešić naučila je i upoznala djecu iz skupina Kapljice i Kockići Dječjeg vrtića Tratinčica s dječjim igrama i plesovima Podravine. Na radionici Folklorna glazba Podravine učenici 8. razreda Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju “Podravsko sunce” i njihovi prijatelji iz Srednje škole Koprivnica upoznali su se s tradicijskom glazbom i glazbalima kroz uvodno predavanje Marije Mesarić i prezentaciju cimbala Gordane Evačić. Na kraju radionice su zapjevali i zaplesali.

Aktivnošću Podravske mozgalice pod vodstvom Renate Glavice i Marije Mesarić, učenici Osnovne škole “Đuro Ester” provježbali su moždane vijuge te se upoznali s kajkavskim govorom rješavajući zagonetke iz Prekodravlja.

U utorak, 3. listopada u Osnovnoj školi “Braća Radić” viša kustosica Marija Mesarić održala je predavanje Srednjovjekovna vjerovanja i legende. Učenici 6. d razreda upoznali su se s vjerovanjima u nadnaravna bića i bića s nadnaravnim sposobnostima u Koprivnici te s predajama o Kugi i Crnoj kraljici.

Na radionici ‘Kak su računali naši stari?’ voditeljica Đurđica Pošta predstavila je način računanja uz pomoć abakusa. Nakon što su se okušali u rješavanju zadataka na abakusu uz pomoć učenika 2. c razreda Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski, gospođe iz Doma za starije i nemoćne osobe, kao i Kluba za starije osobe “Mariška” podijelile su svoja sjećanja kako su nekad one računale u 2. razredu osnovne škole, te pokazale djeci način računanja uz pomoć graha i kukuruza.

Tjedan je završio posjetom učenika 8. b razreda Osnovne škole “Braća Radić” glazbenom paviljonu u gradskom parku. Tamo ih je dočekala obitelj Šestak. Kroz aktivnost ‘Gradski park i glazbeni paviljon – nekad i sad’, praunuka Tome Šestaka, Anita Šestak Krog je učenicima ispričala o životu i djelu Tome Šestaka, kao i promenadnim koncertima koje je održavao na glazbenom paviljonu na prijelazu 19. u 20. stoljeće.

Nakon toga u knjižnici i čitaonici “Fran Galović”, voditeljica Zavičajne zbirke Josipa Strmečki upoznala je učenike sa starim razglednicama iz Zavičajne zbirke, od kojih neke prikazuju gradski park i paviljon krajem 19. i u 20. stoljeću.

zatvori