Petak, 29. ožujka 2024.

Podravka je ugostila istaknute hrvatske znanstvenike na čelu s Draganom Primorcem

Najnovije spoznaje iz medicine, glikobiologije i nutricionizma kao podrška pri razvoju inovativnih proizvoda u Podravki i Belupu

Podravka je danas ugostila trojicu vrhunskih hrvatskih znanstvenika, prof. dr. sc. Dragana Primorca, prof. dr. sc. Gordana Lauca i doc. dr. sc. Darija Rahelića, koji su održali stručna predavanja o najnovijim spoznajama u personalnoj medicini, glikobiologiji te ulozi prehrane u prevenciji i liječenju dijabetesa.

U razvoju novih i inovativnih proizvoda koji su u skladu s trendovima u prehrani i preferencijama potrošača, Podravka surađuje sa znanstvenim institucijama te brojnim domaćim i inozemnim stručnjacima. Nutritivna strategija Podravke koja predstavlja okvir za razvoj novih proizvoda u budućem periodu, kreirana je prema postojećim trendovima u prehrani u kojima je sve veća potreba za proizvodima s manjim udjelom soli, šećera ili masti, obogaćenih dijetalnim vlaknima, bjelančevinama, vitaminima te mineralnim tvarima.

Foto: Podravka.

Prof. dr. sc. Dragan Primorac, liječnik, pedijatar, genetičar i forenzičar, govorio je kako je personalizirana medicina put za 22. stoljeće, stavljajući u fokus dnevni ritam svakog ponaosob kao ključni faktor pojave ili prevencije bolesti. Važnost osobnog ciklusa dana jest u tome što se na njega može utjecati, ponajprije prehranom i tjelovježbom, gdje Podravka ima ulogu promicatelja zdravog načina života kroz kvalitetne i zdrave proizvode.

Foto: Podravka.

Glikobiologija, kao grana koja se bavi proučavanjem uloge glikana u biokemijskim procesima, važna je u personaliziranoj brizi za zdravlje, kako je istaknuo prof. dr. sc. Gordan Lauc. Govoreći o povezanosti glikana sa životnim stilom, dotaknuo se Podravkine uloge predvodnika u trendovima u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji, čime je istaknuo važnost osvješćivanja najnovijih spoznaja u medicini i njihovoj implementaciji prilikom proizvodnje novih, ali i postojećih proizvoda.

Foto: Podravka.

Kao posljedica današnjeg načina života, sve je prisutniji dijabetes. Stoga prehrana, kao što je istaknuo doc. dr. sc. Dario Rahelić specijalist interne medicine, subspecijalist endokrinolog i dijabetolog, igra veliku ulogu u prevenciji, ali i liječenju ove bolesti. Prehrana je jedan od najvažnijih faktora prevencije, ali i, kasnije, liječenja šećerne bolesti, čime Podravka i Belupo imaju veliku motivaciju poboljšati kvalitetu života svojih kupaca i potrošača.

— Povezivanjem znanosti i prehrambene industrije možemo stvarati inovativne i proizvode dodane vrijednosti. Podravka je i društveno odgovorna kompanija te se uvijek vodimo time da tržištu ponudimo proizvode koji zadovoljavaju sve aspekte koje potrošač želi i traži, a to su kvaliteta, okus i zdravstveni benefiti. Želimo da naši proizvodi i ubuduće budu u skladu s trendovima i potrebama za uravnoteženom i zdravom prehranom. Znanja i iskustva naših znanstvenika bit će nam od velike koristi pri daljnjem razvoju inovativnih proizvoda u okviru cijele Podravka Grupe — istaknuo je predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar.

Foto: Podravka.
zatvori